bezár
 

zene

2008. 12. 02.
Csellóbűvölők és szájharmonikavirtuózok
Sväng és Tara Fuki a Fesztivál Színházban december 9-én!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csellóbűvölők és szájharmonikavirtuózok Csábos cseh csellista hölgyek és szédítően szájharmonikázó finn férfiak láthatóak-hallhatóak december 9-én a MÜPÁban. Mindkét együttes rendhagyó módon bánik a hangszerekkel, és más eszközökel ugyan, de egész biztosan elbűvöli a hallgatóságot. Világzene a javából!
Diatonikus, kromatikus, akkord vagy basszus – ki gondolná, hogy e jelzők mindegyike illik a szájharmonikára? És hogy mi mindent lehet kihozni ebből a hangszerből – illetve az előbb említett változataiból – azt talán nem is gondolná az ember. December 9-én azonban bárki megtapasztalhatja, hiszen a világ legelszántabb szájharmonika-együttese, a Sväng látogat a Művészetek Palotájába.



A zenekart Dr. Jouko Kyhälä, a helsinki Sibelius Akadémia tanára alapította meg tanítványaival, hogy együtt feszegessék – lépjék át(?) – a szájharmonikázás határait. Játékuk varázsát az adja, hogy a balkáni cigányzenétől, az orosz valceren és a finn tangón át egészen az erdélyi népzenéig bármilyen muzsikát azonos hitellel játszanak – mégpedig úgy, hogy a hangzásból egyértelműen kivehető, mikor melyik hangszert imitálják.

Az est másik zenekara a már hazánkban is jól ismert, 2000-ben Brnóban alapított duó, a Tara Fuki. A csellista-énekes lányok három albumot jelentettek meg eddig, miközben a világot is bejárták, sőt – meg is hódították. Érzéki, varázslatos produkciójuk szintén különleges élményt ígér a Fesztivál Színházban.



Művészetek Palotája
2008. december 9. 19.30
Fesztivál Színház

Jegyárak: 1500, 2900, 3400 Ft


 

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés