bezár
 

építészet

2014. 10. 20.
Spanyol sztárépítész tervei alapján készül a lerombolt New York-i templom utódja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Santiago Calatrava világhírű spanyol építész tervei alapján húzzák fel a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban elpusztult egyetlen templom utódját New Yorkban.

Az ikertornyok leomlásakor összezúzódott Szent Miklós görög ortodox templom munkálatai a hét végén kezdődtek meg a New York-i ground zero szomszédságában. A görög ortodox egyháznak és az építési területet birtokló kikötői hatóságnak több mint egy évtizednyi tanácskozás után sikerült megállapodnia abban, hogy a templomot ne a régi helyén, hanem a szeptember 11. emlékmúzeum közelében építsék fel.
    

Az egyház és az amerikai kormány képviselői a hét végén gyűltek össze a Szent Miklós Nemzeti Emlékhelyen, hogy megáldják az épülő - az eredetinél jóval nagyobb - új templom helyét. A Santiago Calatrava tervei alapján készülő épület 38 millió dolláros építési költségeit a világ különböző részeiből érkező felajánlásokból, köztük a görög kormánytól kapott 260 ezer dolláros támogatásból finanszírozzák.
    

A sztárépítész a The Wall Street Journal című lapnak nyilatkozva elmondta, reméli, hogy templom mindenki előtt nyitva álló hely lesz, amelyet a nap 24 órájában felkereshetnek a rászorulók. A fehér vermonti márványból és üvegből épülő kupolás templom, amelyet egyebek közt az isztambuli Aja Szofia (Hagia Sophia) inspirált, a tervek szerint 2016 végére, vagy 2017 elejére készül el. Az épület belülről megvilágított kupolája lenyűgöző látványt fog nyújtani sötétedéskor. A templom nem csupán az egyház hívei, hanem a ground zero látogatói előtt is nyitva fog állni.
    

A Szent Miklós görög ortodox templomot görög bevándorlók alapították 1916-ban és a 112 négyzetméteres épületben 1922 óta tartottak miséket. Az épület elpusztulását követően hosszas jogi vita kezdődött a New York-i és a New Jersey-i Kikötői Hatóság, valamint a görög ortodox egyház között az épület eredeti helyéről és az építési költségekről. A felek végül 2011-ben állapodtak meg az építkezés részleteiről.
    

A templomon kívül Calatrava tervezi a kikötői hatóság négymilliárd dollárból megvalósuló új épületét is a Világkereskedelmi Központ területén - adta hírül a The Guardian című brit lap internetes oldala.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés