bezár
 

film

2014. 11. 06.
Kiosztották a Primanima díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Angol diplomafilm, Sarina Nihei Apró, kalapos emberek című alkotása nyerte el a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál nagydíját, Bucsi Réka Symphony No. 42 című Oscar-esélyes alkotása pedig a legígéretesebb magyar tehetségnek járó George Pal-díjat kapta - tájékoztatták csütörtökön a szervezők az MTI-t.

A budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban megrendezett ötnapos fesztiválon 110 diák és elsőfilmes alkotó animációját tűzték műsorra. A szervezők a négyszáz nevezett magyar és külföldi alkotás közül 34 elsőfilmet, 37 diplomafilmet és 23 diákfilmet válogattak be a programba. A produkciókat háromtagú, észt, lengyel és ciprusi szakemberből álló nemzetközi zsűri értékelte a hétvégén.
    

A Primanima Nagydíjat a brit Royal College of Art egyik idei diplomafilmje, Sarina Nihei Apró, kalapos emberek című különleges politikai parabolája nyerte el. A legígéretesebb magyar animációs tehetség elismerését, a George Pal-díjat Bucsi Réka Symphony No. 42 című diplomamunkája kapta. A rendezőnő alkotásának ítélték oda a legjobb diplomafilm díját is.
    

Bucsi Réka rövid animációs filmje számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt már sikerrel, az amerikai filmakadémia Oscar-díjára is esélyes, mivel szerdán felkerült a legjobb rövid animáció kategóriájának szűkített tízes listájára.
    

Mariai Gábor, a MOME harmadéves animációszakos hallgatója két filmjével is díjazott lett: Villiams című munkája a legjobb workshop-film elismerését, Rascal Redemption című alkotása pedig a legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat kapta. A Primanima közönségdíját az iráni Sarah Szaidan Strandzászló című Franciaországban készített rövidfilmjének adták át.
    

Az elsőfilmesek mezőnyében Dahee Jeong rendezésében a francia-koreai Egy férfi ül a széken című produkció győzött. A zsűri különdíjait a német Xaver Xylophon Az út, a francia Morgane Le Pechon Napszúrás és a lengyel Ducki Tomek Fürdő című alkotása kapta. A gyerekközönség díját a cseh Alexandra Hetmerová Mitropolisz című munkája nyerte el.
    

A fesztivált 2012 óta rendezik meg évente.

nyomtat

További írások a rovatból

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai A monostor gyermekei című dokuja a BIDF-en
Tuza-Ritter Bernadett: Egy nő fogságban
Guillermo del Toro: A víz érintése
Joachim Trier: Thelma

Más művészeti ágakról

art&design

Rés a pajzson Rés a pajzson
Bartis Attila A szigeteken című kiállításáról
színház

Tisztító erőtér Tisztító erőtér
Az Együttérző Tara a Bethlen Téri Színházban
Kerekasztal-beszélgetés a Pagonyban, 2018. február 23.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés