bezár
 

zene

2015. 03. 04.
Ez a zene velünk együtt történelmet írt
Omega a Budapest Parkban, sajtótájékoztató
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar beatkorszak hajnalának jelentős eseménye volt, amikor 1961. augusztus 20-án megnyílt a Budai Ifjúsági Park, ami a 70-es évekre a magyar beat- és rockzene emblematikus helyszínévé nőtte ki magát: a korszak minden jelentős zenekara fellépett itt, sőt sokuknak innen indult zenei pályafutásuk. E kultikus helyszín bezárásának 30. évfordulója apropóján a Budapest Parkban az Omega együttes egy nagyszabású produkcióval idézi fel a hatvanas-hetvenes évek koncertjeit, az egykori ifiparkos időket. A sajtótájékoztatón a zenekar tagjai, valamint B. Tóth László, Kapuvári Gábor és a Budapest Park részéről Gerendai Károly beszéltek a részletekről.

Kapuvári Gábor köszönti a sajtó képviselőit, röviden vázolja az Ifipark történetét, elmondja többek között, hogy hiába nyitották meg újra a Várkert Bazárt, ott már nincs jelen olyan hangsúllyal a rockzene, mint korábban, van viszont a Budapest Park, ami hasonló szerepet tölt be, mint korábban az Ifipark.

Gerendai Károly ezt a gondolatmenetet folytatva veszi át a szót és amellett érvel, hogy a Budapest Parknak három éves fennállása óta sikerült hasonló pozíciót kivívnia, mint korábban az Ifiparknak. A szabadtéri koncertek megkerülhetetlen helyszínévé vált a BP, 11.000 fős befogadóképességének köszönhetően igazán nagyszabású és egyedülálló koncenrteknek adhat otthont. A Budapest Parkra sokan úgy tekintenek, mint az Ifipark reinkarnációjára, ezért is gondolták, hogy tökéletes helyszíne lehet az Omega-bulinak.

A május 30-i koncert egy igazi “beat-mise” lesz, amely egyrészt az Omega korai időszakára, másrészt a most is futó templomi produkciók hangulatára épül. Kóbor János elmondta, hogy Oratórium c. produkciójuk tavasszal és ősszel nagyon jól működik a templomokban, azonban májusban már a meleg miatt ezek a bulik kevésbé élvezhetőek, ilyenkor már kell a szabadtér. Azzal pedig, hogy ez a műsor kikerül az ég alá, kicsit világiasabb is lesz, és ennek köszönhetően jól bele lehet illeszteni a korai slágereket is, illetve jól lehet a Budapest Park világához alakítani az egész produkciót. Ezzel a formával egyébként már tavaly is kísérleteztek - teszi hozzá Kóbor -, Siófokon volt ilyen jellegű koncertjük és most is azt tervezik, hogy a Budapest Park után más városokba is elviszik ezt a produkciót.

Sajtótájékoztató a Hadikban

Benkő László ezután az Omega indulására, korai éveire emlékezik: felidézi, hogy milyen nehéz volt a névválasztás, mikor 1962-ben a Ciklon és a Próféta összeolvadásával megalakultak. “A Műegyetem Hess András téri kollégiumában volt este koncertünk, mi pedig odaérve láttuk a kiírást, hogy ma este az Omega játszik. Először azt hittük, hogy lefújták a bulinkat és mást hívtak helyettünk, de a portás felvilágosított minket, hogy mi vagyunk az Omega”. “Ez az egész csupán egy boldog kalandnak indult” - folytatja Benkő -, senki sem gondolta, hogy ekkora siker lesz. Elmeséli, hogy a szüleik is azért hagyták, hogy “csörömpöljenek”, mert ők sem gondolták, hogy ez lesz fiaik főállása. Benkő szerint a zenekar azért futott be, mert újfajta gondolkodást közvetített, “a szabadság illúzióját” adta. “Ez a zene velünk együtt történelmet írt”, az Omega szellemiségét, dalainak üzenetét sokan magukénak érezték. Benkő azt szeretné, hogy e mostani koncert is azt a hangulatot hozza vissza, hogy a közönség “egy emberként élje át a szabadságot a zenén keresztül”.

Omega koncert a Budapest Parkban

B. Tóth László, aki a mostani koncerten az Omega fellépése előtt a korszak legnagyobb slágereiből válogatva pakolja a lemezeket, elmondta, hogy a koncert műsorvezetőjeként igyekszik a lehető legtöbb emléket feleleveníteni, de a bulin Kapuvári Gábor Lesz egyszer egy Ifipark? című filmje is feltűnik majd.

A koncert előzenekaraként pedig fellép az angol Spencer Davis Group, aminek az Omega nagyon sokat köszönhet, hiszen a brit zenekar 1967-es budapesti fellépése után kaptak Kóborék meghívást Angliába, ahol 1968-ban elkészíthették első nagylemezüket, ezzel pedig nemzetközi karrierjük is kezdetét vette. A koncert különlegessége még, hogy Kovacsics “Öcsi” András, az Omega egyik alapítója, illetve Laux “Blöró” József is játszani fognak.

Omega a Budapest Parkban, sajtótájékoztató a Hadik Irodalmi Szalonban, 2015.03.03.

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés