bezár
 

irodalom

2009. 01. 15.
Hackertámadás, letiltás, feljelentés
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett hackertámadás miatt a PRAE.HU Kft. Üzembe helyezése óta a PRAE.HU portál szerverét e hét hétfőig még nem támadták meg. A tényállás vázolásához hozzátartozik, hogy a portál indulása óta nem volt senkivel vitánk sem, hétfőn viszont a tv2 egy privátblog (HungarianHelyszínelő blogja) letiltását kérte a portáltól írásban. Főszerkesztői állásfoglalás, opencomment!
2009. január 12-én és 13-án támadás érte a szervert: 12-én reggel eltérítés, majd este az itt megszerzett jelszóval illetéktelen belépési kísérlet – a belépési kísérlet sikertelen volt, mert a reggeli eltérítést észlelve megváltoztattuk a hozzáféréshez szükséges jelszót. 12-én este és 13-án reggel kommentekből a PRAE.HU portálon háromszor átirányították az egyik blogunkat (HungarianHelyszinelő blogja) egy másik, általunk reklámozni nem kívánt honlapra – így tulajdonképp ez volt az egyetlen sikeres beavatkozás, amit illetéktelenek hajtottak végre.

A rendőrségtől az eset kivizsgálását kértük, hogy annak ismeretében megtehessük a szükséges jogi lépéseket.

Tájékoztattuk a rendőrséget arról, hogy a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. szerverét 2006. októberi üzembe helyezése óta semmiféle támadás nem érte. Tájékoztattuk arról is, hogy korábban soha nem volt semmiféle vitánk senkivel, ezért megemlítettük, hogy a tv2 munkatársai e-mailben épp ezalatt az idő alatt kifogásolták egy blog tartalmát, mégpedig azét, amit illetéktelenek 12-én és 13-án átirányítottak egy általunk reklámozni nem kívánt honlapra. Tájékoztattuk a rendőrséget továbbá arról is, hogy 2009. január 13-án délután a blogot eltávolítottuk a PRAE.HU portálról.

A reggeli eltérítés szakembereink feltételezése szerint egy bizonyos típusú ’Man In The Middle Attack’ volt, az itt megszerzett jelszóval történt belépési kísérletet szerverünk naplózta, így a rendőrséget értesíteni tudtuk arról, pontosan honnan érkezett a támadás. A PRAE.HU blogmotorjában megszüntettük azt a lehetőséget, hogy a kommentekből átirányíthassák a honlapot más tartalmakra.

A további fejleményekről a PRAE.HU portálon értesítjük olvasóinkat.

PRAE.HU Kft.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Főszerkesztői állásfoglalás

Izgalmas hetet zárhat a PRAE.HU. Fennállása óta először éltek kifogással a közölt tartalommal szemben, és egy profinak tűnő hackertámadással is meg kellett küzdenünk. Mindenkit szeretnék megnyugtatni, bizalmas információk nem kerültek illetéktelen kézbe, de az egybeesések elgondolkoztattak minket, hiszen a középpontban mindkét esetben a HungarianHelyszínelő blogja állt. Az ártatlanság vélelmével élve nyilvánvalóan véletlen egybeesésről lehet csak szó, ezért ismeretlen tettes ellen tettünk rendőrségi feljelentést. Mostantól a rendőrség felelőssége, hogy kinyomozza-e, kitől származik az informatikai támadás, van-e összefüggés az esetek között.

Hangsúlyozom, a PRAE.HU nem azért távolította el a blog tartalmát, mert alapos magyarázatot és bizonyítékot kapott a tv2-től a tartalom helytelenségéről. Tekintettel arra, hogy a tv2 székházában nem volt olvasható a kifogásolt blog, pontos szövegrészt sem ismertettek velünk. (Így még az is kérdéses, honnan tudták, mi van ott.) A kérdéses blogot azért távolítottuk el, mert kisméretű vállalkozásként anyagilag nem tudjuk megengedni a pereskedést egy multinacionális vállalattal, a tv2 kereskedelmi televíziót működtető céggel szemben. Ebben az esetben hasonlóan jártunk el, mint a nálunknál sokkal nagyobb internetes médium, az Index, mely a comment.com című médiablogjában, mint egy postból kiderül, a HungarianHelyszínelő blogjára mutató ugróhivatkozást a tv2 kérésére távolította el egy korábbi esetben, s olyan óvatossá vált, hogy egy újabb hírben még a PRAE.HU portált sem meri belinkelni. (Egyik szerkesztőjük, Szily László blogjában már kicsit más a helyzet.)

Hangsúlyozom: a PRAE.HU független művészeti portál, szerkesztett tartalma művészeti tárgyú, ennek létrehozására korlátozott anyagi lehetőségei vannak. Nem szerettük volna veszélyeztetni eddig is csekély lehetőségeinket, és a tartalomszolgáltatás helyett költséges ügyvédi díjakra költeni rendelkezésre álló pénzünket.

Elgondolkodtunk azon is, mi történik, ha perre hívnak annak ellenére, hogy eltávolítottuk a blogot, hiszen erre is megvan a lehetőség. Ebben az esetben felmerül a kérdés: az első írásos felszólításra eltávolítottuk a kérdéses privátblogot, s a tv2-nek csak igaza lehet? Remélem, nem ez a helyzet.

Úgy gondolom, az eset már most is az internetes nyilvánosság, a szólásszabadság kérdéskörébe tartozik. Az interneten megjelenő heves reakciók (blogklónok) legalábbis arra utalnak, hogy a netes társadalom nehezen viseli a blogtartalom korlátozását. Ezzel kapcsolatban nyitok egy opencomment.prae.hu blogot – itt bárki elmondhatja a véleményét az esetről és az internetes szólásszabadságról, illetve korlátairól.

Balogh Endre
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés