bezár
 

zene

2015. 07. 19.
A Budapest Klezmer Band Északkelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri színpadán
Tokaji Fesztiválkatlan
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egykori Patkóbányában kialakított Fesztiválkatlant tavaly nyáron adták át a nagyközönségnek. A legkorszerűbb fény- és hangtechnikával felszerelt, 2500 fős nézőterű színház szépen illeszkedik a csodálatos tokaji tájba. A szabadtéri színpadot körülölelő 30 méter magas meredek sziklafalak, a Bodrog közelsége, az egykori kőbánya különleges hangulatot teremtenek a hatalmas amfiteátrum változatos programjaihoz.

2015. július 25-én, szombaton a Budapest Klezmer Band lép fel a Tokaji Fesztiválkatlanban (Bodrogkeresztúri út 2.), Északkelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri színpadán.

Budapest Klezmer Band

A klezmer egy zenei stílusban kifejeződő ,,mentalitást" jelöl. A kifejezés arámi eredetű, jelentése úgy fordítható: ,,az ember átlényegül énekké". A zsidóság népzenéjére jellemző a dallamok szépsége, az előadásmód egyedisége, a dallamok különös díszítése, a melódiák.

Az idén immár 25 éve működő Budapest Klezmer Band előadásai kivételes élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc „FEGYA” komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, kilépve a liturgikus környezetből, sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot. Óriási sikereket aratott már Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben, Németországban, Londonban, Szlovákiában, Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban.

Jávori Ferenc

A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözetét is, művelve az évezred rendkívül divatos zenei formáját, a "crossover"-t.  A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődésben a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy egy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a ,Klezmer Szvit, amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadják mindig újabb tételekkel kibővítve. Végül a tíz tételre bővült műből a Magyar Rádióban CD-felvétel készült.

Budapest Klezmer Band

2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; emellett az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

További információk: http://www.fesztivalkatlan.hu/

nyomtat

Szerzők

-- L. Horváth Katalin --


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés