bezár
 

zene

2015. 10. 21.
Koreai nyertes a Chopin Nemzetközi Zongoraversenyt
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A Dél-Koreából származó 21 éves zongorista, Szong Dzsin Cso lett a világ egyik legnépszerűbb zongoraversenyének, a 88 éve megrendezett Chopin-versenynek a győztese a varsói Nemzeti Filharmóniában kedd éjjel sok órás tanácskozás után hozott zsűridöntés alapján.

Az október 1-jén kezdődött négyfordulós versenyen 20 ország 78 tehetsége indult. A Chopin-versenyt 1927 óta ötévente rendezik meg Varsóban. A 17 tagú zsűri tagjainak többsége olyan világhírűvé zongoraművész, aki pályafutása kezdetén megnyerte a nagy presztízsű zenei versenyt.
    

Magyarországot a Virtuózok komolyzenei tehetségkutatón széleskörű ismertséget szerzett Gyöngyösi Ivett képviselte, aki 2013-ban megnyerte a darmstadti 10. Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt. Gyöngyösi bejutott a második fordulóba.
    

A döntőben tíz zongorista vett részt, második helyezett lett a kanadai Charles Richard-Hamelin, harmadik az Egyesült Államokból érkező kínai származású művész, Kate Liu.
    

A kizárólag a Chopin-művek előadásából álló versenyen a zenekritikusok érdeklődését azok a tehetségek - köztük Kate Liun kívül a szintén döntőbe jutott lett Georgijsz Oszokin  - keltették fel, akik egyénien ötvözték Chopin romantikus érzékenységét a virtuozitással.
    

A zongoraverseny díjait szerdán adják át a versenyt szervező varsói Chopin Intézet képviselői. A nyertes a 30 ezer eurós (9,3 millió forint) pénzjutalmon kívül koncertmeghívásokat kap a világ vezető hangversenytermeibe, valamint lemezszerződések várnak rá. A díjazottak csütörtökön és pénteken is hangversenyeket adnak a varsói filharmóniában.
    

A verseny korábbi híres győztesei között található az olasz Maurizio Pollini (1960), az argentin Martha Argerich (1965), az amerikai Garrick Ohlsson (1970) és a lengyel Krystian Zimerman (1975).

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balogh Máté válaszol
Háttérinterjú Horváth Zsolttal az igazgatói feladatokról, a zenekarok belső életéről és közösségépítésről
Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf estjéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Határokon innen és túl Határokon innen és túl
Horváth Márk, Lovász Ádám: A határsértés technológiái: Alkalmazott filozófiai tanulmányok a poszthumán állapotról, Kijárat Kiadó / I.T.E.M. Alapítvány, Budapest, 2020.
Edgar Wright: Utolsó éjszaka a Sohóban
art&design

Planet Budapest 2021
Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó
irodalom

A csengésből a fülkagylódban A csengésből a fülkagylódban
Weeber Luca Borbála volt a Kötetlenül sorozat negyedik vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés