bezár
 

zene

2015. 11. 26.
Újévi koncertet adnak a Virtuózok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Január 1-jén újévi koncertet adnak a Virtuózok felfedezettjei a Zeneakadémián, az estet a Duna élőben közvetíti - hangzott el a hangversenyt beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Az esten Gyöngyösi Ivett, Demeniv Mihály, Lugosi Dániel Ali és Szauer Bianka mellett két sztárvendég, Miklósa Erika és Molnár Levente is fellép, a koncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Kovács János vezényli.     

A műsor kreatív igazgatója Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora, az általa szerkesztett programban elhangzik többek között Mozart Pezsgő áriája a Don Giovanniból, Vivalditól a Tél, de Bartók, Chopin és Verdi művei is helyet kaptak a műsorban.     

Batta András kiemelte: számos újévi hangversenyt tartanak külföldön és itthon, de a hagyományteremtő szándékkal életre hívott újévi Virtuózok-koncert egyedülálló azzal, hogy itt ifjú tehetségek állnak színpadra. Hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy a Zeneakadémia a kezdeményezés mellé állt.     

Doncsev András, az MTVA kulturális főszerkesztője arról beszélt, hogy a közszolgálati média küldetése a társadalmi és kulturális értelemben átfogó médiaszolgáltatás nyújtása, valamint a kultúra ápolása és gazdagítása.     

Az MTVA elkötelezett az általa közvetített értékek gondozása mellett, mindezekből adódóan a jövőben is figyelemmel kíséri és támogatja a rendkívüli népszerűségnek örvendő Virtuózok komolyzenei tehetségkutatóban feltűnt ifjú muzsikusok és énekesek pályáját - fogalmazott.     

Doncsev András, aki a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki tisztét is betölti, három kiemelt programot említett, amely mind a közmédiában, mind az NKA-nál jelen van: a Cseh Tamás Programot, amely az NKA-ból indult, de megjelenik a közmédiában is, valamint a Fölszállott a pávát és a Virtuózokat, amelyek a közmédiából indultak, de ma már többek, mint tévéműsor, valódi mozgalommá nőtték ki magukat, ezért az NKA 50-50 millió forinttal támogatja a tévén kívüli programjaikat, a fellépéseket, az országjárásokat.     

Molnár Levente a New York-i Metropolitanből küldött videóüzenetben, Miklósa Erika Skype-on üdvözölte a sajtótájékoztató résztvevőit. Molnár Levente úgy vélte, hogy a Virtuózok egy nagyon jó "szisztéma" a tehetségek felkutatására és továbbfejlesztésére. Az erdélyi születésű operaénekes felidézte, milyen jól sikerült az erdélyi casting, valamint a Böjte Csaba árvái javára rendezett jótékonysági koncert. Miklósa Erika többek között arról beszélt, hogy operában ugyan már énekelt együtt Molnár Leventével, de koncerten még soha.     

"Nem voltam csodagyerek, és nem szeretem a versenyeket" - mondta Kovács János karmester, hozzátéve, hogy ennek ellenére teljesen magával ragadta a műsor, és a rádiózenekar nevében is mondhatja, nagy élmény volt számukra.     

Vadász Dániel, a Virtuózok egyik producere az elmúlt időszakot felidézve elmondta: olyan partnerekkel építettek ki együttműködéseket, mint a Várkert Bazár, a Filharmónia Magyarország, a Balassi Intézet és több fesztivál. Határon túli projektek mellett Európa több országában és Észak-Amerika számos nagyvárosában adtak koncerteket a Virtuózok, emellett Japánban is vannak fellépések.

A kicsik kategóriájának győztese, Boros Misi azért nem tud részt venni az újévi zeneakadémiai koncerten, mert abban az időben éppen Japánban örvendezteti meg játékával az ottani közönséget.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés