bezár
 

zene

2009. 02. 25.
Budapesti Tavaszi Válság?
BTF 2009 sajtótájékoztató
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapesti Tavaszi Válság? A 2009-es Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóját a válság jegyében tartották: kis híján több szó esett pénzről mint rendezvényekről. Öröm az ürömben, hogy a nehéz gazdasági helyzet az idei fesztiválon alig érezteti hatását, sőt, a szervezők reményei szerint épp a kultúra lehet a válságból való kilábalás egyik motorja. Akárhogy történjék is, nem az idei BTF programkínálatán fog múlni.

Schneider Márta az OKM részéről hangsúlyozta, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál állami támogatása – megszorítás ide, vagy oda – nem csökken. A szakállamtitkár asszony külön kiemelte a programok közül a Düsseldorfi Schauschpielhaus és a Rimini Protokoll Marx: A tőke I. rész című előadását, amelyet a Nemzeti Színházzal idén beindított, nemzetközi színházi fesztivál csírájának ígérkező együttműködés keretei között mutatnak be. Mikor is volnának aktuálisabbak a Marx által feszegetett kérdések, mint gazdasági válság idején...?

Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára arra emlékeztetett, hogy 2009 a turizmus éve Magyarországon. A válság miatt visszaeső üzleti- és konferenciaturizmus mellett felértékelődik a kulturális attrakcióktól szerepe – a BTF-re ezért különösen nagy reményekkel tekintenek. Demszky Gábor némi malíciával arra célzott, hogy a főváros (a Pécsett igencsak döcögő) infrastrukturális fejlesztések nélkül is érdemes lenne az Európa Kulturális Fővárosa címre, s hozzátette, hogy Budapest a „példátlan gazdasági krízisben példásan gazdag kulturális kínálattal” várja a vendégeket.

Zimányi Zsófia fesztiváligazgató örömmel köszöntötte a szponzorok között a Szerencsejáték Zrt-t. A cég (némi habozás után) mintegy 20 millió forinttal támogatja a rendezvénysorozatot. (Mint megtudtuk, a 2009. évi Budapesti Tavaszi Fesztivál összköltsége hozzávetőleg 1,4 milliárd forint, s a büdzsé 42%-át fedezik állami támogatásból.) Zimányi hozzátette, hogy a forint gyengélkedése miatt összesen 50 millió forint árfolyamveszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni, és ezért a külföldi vendégelőadókkal aláírt szerződések módosítását is kezdeményezték. A művészek a nehéz helyzetet megértően fogadták, és kivétel nélkül csökkentettek tiszteletdíjukon.

Amint azt már régóta lehet sejteni, a Fringe Fesztivál idén elmarad. Helyette Fringe+ néven az elmúlt három év díjazott előadásai lesznek láthatók április 3-5 között a Millenárison. A minifesztivál győztesei a Pécs 2010 rendezvénysorozaton léphetnek majd fel. A Rádiózenekar körüli indulathullámokat tekintve különösen rossz hír, hogy elmarad az MR Zenei Együttesek koncertje, melyet Peskó Zoltán dirigált volna március 24-én. Nem mondták le viszont azt a Mátyás templomi Haydn-hangversenyt, amelyet már nem vezényelhet a nemrég elhunyt Baross Gábor.

Zimányi Zsófia jó hírekről is beszámolt: a színház- és koncertjegyek 78% már elkelt. A későn ébredőknek érdemes mihamarabb – a fesztivál megújult kampánynyelvén fogalmazva – helyet foglalniuk. S ha az interneten netán nem volnának már szabad helyek, érdemes felkeresni a Fesztiválközpont ügyfélszolgálatát. A sajtótájékoztatón a közönség figyelmébe ajánlották továbbá a fesztivál vendégével, Csehországgal kapcsolatos rendezvényeket, melyek közül a Szépművészeti Múzeumban megrendezésre kerülő Alfons Mucha-kiállítás ígérkezik különösen sikeresnek. A balett-estek és a komolyzenei koncertek mellett több kortárs képzőművészeti tárlat és gasztro-kulturális esemény várja az érdeklődőket, a kisebb és nagyobb gyerekeket pedig a Millenáris Teátrumban várja Krtek, azaz Kisvakond.

A PRAE.HU ajánlója a BTF 2009 kiemelt eseményeiről ide kattintva érhető el, további ínyencségekért (crossover, néptánc, Japán nap és olyan nehezen besorolható események, mint Max Raabe estje) valamint a részletes programért pedig látogassanak el a Fesztivál honlapjára!


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés