bezár
 

art&design

2016. 09. 14.
Lezárult a Néprajzi Múzeum tervezésére kiírt közbeszerzés
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lezárult a Városliget Zrt. által a Néprajzi Múzeum új épületének tervezésére kiírt közbeszerzés, így a napokban aláírhatják a tervezési szerződést a Napur építészirodával.

Az intézmény számára az Ötvenhatosok terén épül új, a jelenleginél a közönség, a műtárgyak és a dolgozók számára is lényegesen kedvezőbb feltételeket nyújtó épület - emlékeztetett szerdán Budapesten a Néprajzi Múzeum főigazgatója.
    

Kemecsi Lajos elmondása szerint az új épületben 2500 négyzetméteres időszaki kiállítótérrel rendelkeznek majd, de sokkal jobb körülmények között tudják bemutatni az állandó gyűjteményt, és a közönség kiszolgálása is jóval magasabb színvonalon történhet meg.
    

Nagyon előnyös, hogy mi mondhatjuk meg, milyen legyen az épület, nem kellett kompromisszumokat meghoznunk - méltatta a tervezőkkel való együttműködést a főigazgató, hozzátéve: a beruházás az ütemtervek szerint halad, így 2019 augusztusára kell elkészülnie az épületnek.
    

Kemecsi Lajos szólt a Néprajzi Múzeumban szeptember 22-én nyíló World Press Photo kiállításról is, amely minden évben az intézmény leglátogatottabb tárlatának számít.
Mint elárulta, a nemzetközi anyaghoz ebben az esztendőben is csak itt látható kísérőtárlatot rendeznek magyar fotográfusok munkáiból.
    

A Néprajzi Múzeum nagy sikerrel vett részt a Művészetek Völgyén, az Ördögkatlanon és a Sziget fesztiválon, az ősz folyamán pedig csatlakoznak a Kulturális Örökség Napjaihoz, a Múzeumok Őszi Fesztiváljához és az Ars Sacra fesztiválhoz is - számolt be.
A főigazgató hangsúlyozta, hogy a múzeumnak tudományos kutatóhelyként is fontos feladatai vannak, november 7-én például A szabadság kódjai című kiállításhoz kapcsolódva szerveznek tudományos konferenciát az 1848-as és 1956-os forradalmak tárgyi anyagának gyűjtéséről.
    

Az intézmény a néprajzi muzeológusok országos továbbképző központjaként is működik, így november 10-11-én Adatbázis, múzeum, oktatás címmel tartanak konferenciát arról, hogy a mai múzeumok miként találják meg helyüket a virtuális világban.
A főigazgató felhívta a figyelmet az intézmény nemrég indult, új honlapjára és online is elérhető, folyamatosan gyarapodó digitális gyűjteményére is.
    

Kemecsi Lajos elmondása szerint 2017. január 8-ig meghosszabbítják a Betlehem - "nagy dolgok a jászolnál történnek" című kiállítást, ezt követi majd a Néprajzi Kossuth téri épületében rendezett utolsó időszaki tárlat a lábbelik történetéről 2017 márciusától.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

A kivilágított felbomlás impulzusa A kivilágított felbomlás impulzusa
Csernátony Lukács László BURN, Barbie, BURN! című kiállításának megnyitószövege
art&design

Ellenállás, forradalom, bűnösök és áldozatok Ellenállás, forradalom, bűnösök és áldozatok
Kockázati tényezők. Az ellenzékiség öröksége az egykori szocialista országokban - kiállítás a FUGA-ban
art&design

A valóság művei - terápiára szorulnak! A valóság művei - terápiára szorulnak!
A Terápia című csoportos kiállításról a Centrális Galériában
art&design

Művészet, terápia és hermetikus beavatás Művészet, terápia és hermetikus beavatás
Menedék a tüdőszanatóriumban: dr. Levendel László gyűjteménye

Más művészeti ágakról

Kortársunk Csehov Zsámbékon
Sziget Fesztivál, 2018., augusztus 8-9.
gyerek

Csücsök, avagy a Nagy Pudinghajsza Csücsök, avagy a Nagy Pudinghajsza
Részlet Keresztesi József új gyerekkönyvéből
Királyok és keresztek: történelem és képregény


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés