bezár
 

építészet

2016. 11. 25.
Egy perui egyetemi épületnek ítélték oda az új nemzetközi építészeti díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A limai műszaki egyetem "modern kori Machu Picchura" hasonlító új kampuszának ítélte oda új nemzetközi építészeti díját a Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA).

A dublini székhelyű Yvonne Farrell és Shelley McNamara vezette Grafton Arhitects építésziroda által tervezett Universidad de Ingenieria y Tecnologia (UTEC) új épületét "ihletőnek" és a "városkép merész, új kiegészítésének" nevezte a zsűri.
    

A díjnyertest öt kontinens harminc épülete közül választották ki, amelyek között olyan neves építészek, mint a néhai Zaha Hadid vagy a brit David Chipperfield munkái is szerepeltek.
    

A RIBA nemzetközi építészeti díját idén először ítélték oda, alapítói azzal a szándékkal hozták létre, hogy "ünnepeljék a civil építészetet, amely innovációra és haladásra ösztönzi az embereket és a közösségeket". A díj nyitva áll minden külföldi építészeti alkotás előtt.
    

A limai műszaki egyetem épülete "egy hasadékokkal, kiugrókkal, grottákkal szabadalt betonszikla", amely "napjaink Machu Picchujára" hasonlít. A civil építészet egy különleges példája. Az épület struktúrája igazodik az időjárási feltételekhez, Peru domborzati viszonyaihoz, kulturális örökségéhez - indokolta Lord Rogers, a zsűri elnöke döntésüket.
    

A nyertest egy szűkített hatos listáról választotta ki a zsűri, a listán szerepelt még a Zaha Hadid tervezte bakui Hejdar Alijev Központ, a londoni DRBH építésziroda tervezte Stormen koncertterem a norvégiai Bodóban, a portugál Menos e Mais építésztársaság Kortárs Művészeti Központja Ribeira Grandeban, a brit David Chipperfield tervezte Jumex Múzeum Mexikóvárosban és a franciaországi Arras-ban felállított első világháborús emlékmű, Philippe Orist tervezésében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés