bezár
 

zene

2017. 01. 11.
Francia elismerés a MÁV Szimfonikus Zenekar számára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Francia elismerés a MÁV Szimfonikus Zenekar számára A Francia Köztársaság Becsületrendjével (Ordre national de la Légion d’honneur) tüntették ki a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmesterét, művészeti vezetőjét 2017. január elsején. Csaba Péter az adott kategória lovagi fokozatát, a „Művészetek és az Irodalom Lovagja” (Chevalier des Arts et des Lettres) elismerést veheti majd át a francia kormánytól, a francia kultúra és zeneművészet terjesztéséért szerte a világon.

Csaba Péter 2012 szeptembere óta a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője. Számos nagy sikerű hangversenyt illetve lemezfelvételt vezényelt náluk, illetve egy sor világszerte elismert művészt hozott Magyarországra: Menahem Pressler, Helen Donath, Frans Helmerson, Frankl Péter – csak néhány a nevek közül. 

Klasszikus kedvencek 2018.

Csaba Péter 1952-ben született Kolozsvárott. Ötéves korában kezdett hegedülni; hegedű, zeneszerzés és karmesteri tanulmányait a bukaresti Porumbescu Zeneakadémián fejezte be. Több nemzetközi versenyen ért el értékes helyezést (pl. Paganini Verseny, Genova) és évtizedeken keresztül rendszeresen hangversenyezett, mint hegedűművész. Néhány évvel később sikerrel mutatkozott be karmesterként is. 1983 óta Franciaországban, Lyonban él; azóta több mint 60 országban vendégszerepelt hegedűművészként és karmesterként. A Solistes de Lyon és a Virtuosi di Kuhmo Kamarazenekarok, a svédországi Lappföldi Fesztivál és Musica Vitae zenekar művészeti igazgatója és állandó vendégkarmestere. A Lyoni Zeneművészeti Főiskola professzora, 2010-ig a Besancon-i Szimfonikus Zenekar és Operaház igazgatója. Kamarazenei partnerei, hangversenyeinek szólistái között a világ leghíresebb művészeinek nevét találhatjuk, számos zeneszerzővel működött együtt műveik bemutatásában. Rendszeresen vezet mesterkurzusokat Magyarországon, Franciaországban, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban. 1994-ben Finnországban készült Sibelius-lemeze az Egyesült Államokban elnyerte „Az év legjobb felvétele” címet. 

A francia Becsületrendet Napoléon Bonaparte, Franciaország első konzulja alapította 1802-ben. Odaítéléséről a mindenkori köztársasági elnök dönt. Három rangot (lovag, tiszt, parancsnok) és két méltóságot (főtiszt, nagykeresztes) különböztet meg, az összlétszám pedig nem haladhatja meg a 125 ezer főt. Az elismerés széles társadalmi beágyazottságát jelzi, hogy a tagok több mint 60 százaléka polgári személy, és csak alig 40 százaléka katona. A civilek elismerése évente három alkalommal történik (január 1., húsvét és július 14.), és külföldiekre is kiterjed: megkaphatják állam- és kormányfők, kormánytagok, Franciaországba akkreditált nagykövetek, illetve mindazok, akik sokat tettek a Franciaországgal való kapcsolatok gazdagításáért. 

MÁV Szimfonikus Zenekar fejléc

nyomtat

További írások a rovatból

Kritikátlan kritika Handel Susannájáról
A szerelmes királynő, matinékoncert a Müpában a Régizene Fesztiválon
zene

Idén is világsztárt várnak az Efottra Idén is világsztárt várnak az Efottra
A 6 napra bővített fesztivált ismét a Velencei-tó partján rendezik meg
Singer Street a Budapest Jazz Clubban, 2018., január 8.

Más művészeti ágakról

Az antropocén jövőtlensége a Futurum Perfectum című kiállításon
gyerek

A sokszínű TOP50 A sokszínű TOP50
2017 legjobb gyerekkönyvei
színház

A végtelen megérint A végtelen megérint
Marcio Kerber Canabarro - Molnár Csaba - Vadas Zsófia Tamara - Vass Imre: DEEPER 2017. 01. 11., 12., Trafó Kortárs Művészetek Háza
színház

Országomat egy… – miért is? Országomat egy… – miért is?
Andrei Şerban III. Richárd rendezése a Radnóti Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés