bezár
 

zene

2009. 03. 29.
Techno-krata Balaton Sound
Kraftwerk, Moby és Röyksopp Zamárdiban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Techno-krata Balaton Sound Három igazán nagy név vonja magára azonnal az ember figyelmét az idei Balaton Sound Fesztivál fellépőinek impozáns névsorából. Közülük ketten már jártak Magyarországon, míg egyikük most teszi nálunk első alkalommal a tiszteletét.
Kezdjük a sort a rangidősökkel - újra hazánkba látogat a Kraftwerk! Ha ők nincsenek, akkor ma talán a többi fellépőről sem tudnánk beszélni, hiszen a szinti-pop nagyjai szinte egytől-egyig őket említik egyik legfontosabb inspirációként.

A ’70-es évek eleji kísérletező korongok után 1978-ban megjelent The Man Machine című nagylemezük, mely a nagyvilág számára is ismertté tette a Kraftwerk nevet - köszönhető ez a máig népszerű Das Modell és Die Roboter című szerzeményeknek.

1981-es világkörüli turnéjuk során látogattak el hozzánk első ízben, és mindjárt két koncertet is adtak a Kisstadionban.

Tíz évet kellett várnia annak, aki akkor lemaradt a Ruhr-vidék elektro-pionírjairól. A Kraftwerk legénysége 1991. novemberében járt másodjára Magyarországon.

Újabb bő tíz év multán, 2004. május 25-én koncerteztek nálunk utoljára. A Sportaréna-beli előadásuk két száma (Trans Europe Express, Metal On Metal) a Minimum-Maximum című, 2005-ös live CD-jükön is szerepel.

Bár, a techno-pop ősapái utoljára több mint öt évvel ezelőtt adtak ki új anyagot, Tour De France Soundtracks címmel, mégsem kell attól félni, hogy a jelenleg nyolcad-virágzását élő, és a klasszikusnak mondható - 1974 és 1989 közötti - felállásból már csak egy tagot (Ralf Hütter) magában foglaló Kraftwerk unalmassá vált volna.

Ezt bizonyítja az is, hogy a március 20-i és 22-i Just A Fest című brazil fesztivál-sorozaton hatalmas sikerű koncertet adtak Rióban, és São Paulo-ban, ahol több számot is új verzióban, néhol teljesen áthangszerelve élvezhetett tőlük a közönség.

Egy kis ízelítő:
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/455tH3EfHUk&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/455tH3EfHUk&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/eMzR-Dhxaj4&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/eMzR-Dhxaj4&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Moby annak a generációnak a tagja, akit anno lenyűgözött a Kraftwerk-féle computeres zene, de időközben őt magát is ezen műfaj egyik meghatározó figurájaként kezdték jegyezni.

Richard Melville Hall 1992-ben jelentkezett először nagylemezzel, rajta a Go című hipnotikus dance floor-sikerrel.

A világ igazából hét évvel később, 1999-ben figyelt fel a Moby névre - amit a New York-i születésű zeneszerző-DJ híres ősétől, Herman Melville-től, annak Moby Dick című híres regényéből kölcsönzött -, amikor is megjelent a Play című korong, melyből világszerte több mint 10 millió példányt adtak el.

Ezt követő albumai - 18, Hotel, Last Night - is egytől-egyig arany-, és platina-lemezek lettek, több mint 30 országban.

Moby 2003 nyarán koncertezett a budapesti Sportarénában, és most a Balaton Sound vendégeként láthatjuk őt ismét magyar színpadon.

A sokoldalú művész egyébként jelenleg új, sorrendben 9. albumán dolgozik, melyről a következőket nyilatkozta: „sokkal nyugodtabb, dallamosabb és érzelmesebb lesz”.

Talán a Disco Lies című - és Best Dance Song kategóriában Grammy-re jelölt - legutóbbi Moby kislemez kedvelőinek sem okoz majd csalódást Balaton-parti fellépésével!

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/MwyPI-zKqRs&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/MwyPI-zKqRs&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Végül, de nem utolsósorban velünk lesz Zamárdiban a Röyksopp, akik 2002-ben még Moby-nak melegítették be a koncerttermeket, aztán 2003-ban már 600.000-es példányszámot produkáltak világszerte Melody A.M. című debütáló korongjukkal.

MTV Video Awards, valamint Brit Awards jelölés, és a Torbjørn Brundtland valamint Svein Berge nevével fémjelzett duó jelentősen fellendítette a norvég zenei exportot.

A második albumukat, (a) The Understandinget beharangozó kislemezzel, az Only This Momenttel egy újabb klub-himnuszt tettek le a táncparkettre.

Az experimentális - egyszerre hűvös, és melankolikus, de meleg szintetizátorhangokból vagy éppen agresszív beatekből is építkező - popzene egyaránt remek ellazuláshoz, vagy éppen önfeledt szórakozáshoz, ám darkosabb mélységeket is felfedezhet benne a hallgató.

Március 23-án pedig megérkezett a harmadik nagylemezük, a Junior, melyről az up-tempójú Happy Up Here máris nagy siker.

<object width="480" height="295"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/KmcPeuf5aXo&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/KmcPeuf5aXo&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="295"></embed></object>

Az új maxi várhatóan májusban érkezik, és a The Girl And The Robot című dalból készül, rajta Robyn vokáljával.

<object width="480" height="295"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Lalpi6NYovA&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Lalpi6NYovA&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="295"></embed></object>

Mi pedig már most készülhetünk erre a nagyszerű techno-orgiára, melyre Zamárdiban kerül sor, július 9. és 12. között.

Fellépők:

Kraftwerk - július 10.
Moby - július 12.
Röyksopp - július 12.

A Balaton Sound Fesztivál hivatalos oldala
nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés