bezár
 

építészet

2017. 06. 04.
Folytatódik az építészeti értékek felújítása Závodon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Folytatódik a Tolna megyei Závodon a hagyományos sváb parasztházak felújítása, az ICOMOS-díjas településen a Závod Értékeiért Közalapítvány újabb pályázatot írt ki a rekonstrukciók támogatására.

A Völgységben fekvő, 300 lakosú községben működő alapítvány a helyi védettséget élvező épületek felújításához nyújt támogatást, de azoknak az ingatlanoknak a tulajdonosai is pályázhatnak, amelyek nem védettek, a felújítás során azonban az eredeti állapotot állítják vissza - mondta Szász Gábor építész, az alapítvány elnöke az MTI-nek.

Závodra 1718-ban települtek be Fulda környéki svábok, s a 18-19. század fordulóján ők hozták létre a község építészeti arculatát, amelyet a széles ganggal, sok lakószobával rendelkező épületek jellemeznek. A faluban az 1980-as évektől kezdve fordítottak kiemelt figyelmet az egységes falukép megőrzésére.

A településen 2002-től helyi rendelet védi a hagyományos épületeket, amelyeknek listájára 69 objektum - lakóház, gazdasági épület, kerítés - szerepel. Az azóta eltelt másfél évtized alatt számos felújított ingatlan megérdemelné, hogy védelem alá kerüljön - jegyezte meg az építész, aki európai uniós támogatással egy tradicionális sváb favázas épületet - fachwerk házat - is rekonstruált, amely bemutató házként látogatható.

A Závod Értékeiért Alapítvány 2010-től harmadszor hirdeti meg a támogatást, mindegyik alkalommal fél millió forintos kerettel. Alkalmanként négy-hat ház felújításához járultak így hozzá 20-30 százalékkal. A feltételek között szerepel többek között, hogy a nyílászárók elosztásában, az épület színezésében, a technológiában a hagyományokat kell követni. Ez év nyarán is várhatóan több lakóház újul meg, lesz, amelyiken visszaállítják a régi halotti ajtót, párkányzatot - tette hozzá.

Szász Gábor beszámolt arról is, hogy a faluban nem csak lakóházakat, hanem a szakrális műemlékek közül négy szobrot és két feszületet is megújítottak. Előbbiek között helyreállították Szent Notburga szobrát, a szegények oltalmazójaként ismert alak tisztelete országszerte ritka.

2017-ben az ICOMOS - az UNESCO műemlékvédelmi világszervezetének - nemzeti bizottsága több évtizedes értékvédő programjáért Példaadó Műemlékgondozásért díjjal ismerte el Závodot.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

építészet

Fába borult vidék Fába borult vidék
Véget ért a Hello Wood Építész Mustra 2017
építészet

Az nem lehet, hogy nincs hozzá közünk Az nem lehet, hogy nincs hozzá közünk
Tettek ideje – Lakhatási mozgalmak a 20. században

Más művészeti ágakról

színház

A hetedik te magad légy A hetedik te magad légy
Mérlegen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés