bezár
 

színház

2017. 09. 12.
Meghalt Peter Hall brit színházi rendező, a Royal Shakespeare Company alapítója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghalt 86 éves korában Peter Hall brit színházi rendező, a Royal Shakespeare Company alapítója, a National Theatre (Nemzeti Színház) egykori igazgatója - írta a BBC hírportálja a National Theatre közlésére hivatkozva.

A színházi legenda hétfőn hunyt el a londoni University College kórházában, családja körében. Hall demenciáját 2011-ben állapították meg.
    

Szkéné színház O. márkiné

Hosszú karrierje során ő állította először angol nyelven színpadra Beckett Godot-ra várva című, eredetileg franciául darabját, valamit ő rendezte Harold Pinter Hazatérésének ősbemutatóját.
    

Peter Hall 1973-ban lett a National Theatre igazgatója. A Royal Shakespeare Companyt 29 éves korában, 1960-ban alapította és nyolc éven át vezette.
    

A National Theatre volt igazgatóinak egyike, Richard Eyre az angol színház keresztapjának nevezte Hallt, a társulat jelenlegi vezetője, Rufus Norris pedig azt mondta: "mindannyian óriások vállán állunk, Peter Hall vállán pedig az az egész mai brit színjátszás nyugszik".
    

Miután a National igazgatói székéből távozott, 1988-ban megalapította a Peter Hall Companyt, melyet 2011-ig vezetett, 2003-ban pedig a kingstoni Rose Theatre-t hozta létre.
    

Lányát, Rebecca Hall színésznőt is rendezte 2003-ben Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékában. Utolsó produkciója a Vízkereszt, vagy amit akartok 2011-es bemutatója volt a National Theatre-ben.

nyomtat

További írások a rovatból

színház

Csillagok peremén Csillagok peremén
Mikrokozmosz a Bartók Színházban
színház

Edek, te bitangó! Edek, te bitangó!
Mrožek Tangója a Bethlen Téri Színházban
Hinták az Erzsébetligeti Színházban
színház

Az önharag fekete tere Az önharag fekete tere
Az éjszaka a nappal anyja az Ódry Színpadon

Más művészeti ágakról

gyerek

Érzékeny műszer a gyerek Érzékeny műszer a gyerek
Beszélgetés Véghseő Klára festőművésszel
Jeles András: A rossz árnyék
Kritikátlan kritika Handel Susannájáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés