bezár
 

zene

2018. 02. 17.
Dvorák Stabat Matere a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dvorák Stabat Matere a Zeneakadémián Dvorák Stabat Mater című műve hangzik el a Nemzeti Filharmonikusok előadásában Carlo Montanaro vezényletével február 21-én a Zeneakadémián. 

Az est szólistái Váradi Zita szoprán, Vörös Szilvia mezzoszoprán, Brickner Szabolcs tenor és Kovács István basszus énekművészek lesznek, valamint közreműködik a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Dvorák kislánya halála után kezdte zenévé költeni a Jacopone da Todinak tulajdonított Stabat Matert, a gyermeke keresztfájánál álló anya siralmát. A mű premierje Prágában volt 1880-ban, míg a Csehországon kívüli első bemutatót Joseph Pamby vezényelte 1883-ban Londonban. Az előadás sikere teremtette meg Dvorák angliai hírnevét és a későbbi nagy megrendelések alapját.

A zeneszerző a szöveget tíz tételre osztotta, teljes oratóriummá bővítve ezáltal a Stabat Matert. Nagy szerepet szánt a kórusnak, amely három kivételével mindegyik tételben szerepel. Dvorák dallamai kifejezésteliek, szinte kivétel nélkül vallásos töltetűek, feldolgozásuk ugyanakkor újszerű és változatos.

A zeneművet az 1960-as évektől szinte alig játszották. A Dvorák-életmű közelmúltbeli újrafelfedezése azonban a Stabat Matert is visszahelyezte az őt megillető helyre a kórusrepertoárban, és ma már Dvorák legjobb egyházzenei munkájának tartják.

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés