bezár
 

zene

2018. 02. 20.
Az Arany-emlékév zárása a Kalákával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Arany-emlékév zárása a Kalákával A Kaláka együttes a Pesti Vigadóban ad koncertet március 2-án, ahol meghívott vendégeivel együtt búcsúztatja az Arany-emlékévet egy ünnepi est keretében.

 A Kaláka együttes megalakulása óta zenésít meg Arany János verseket. 1969-es bemutatkozó koncertjükön már műsorra tűzték az Egri leány című ballada egyik részletét, a hetvenes években pedig nagyobb kompozíciók is születtek, például A walesi bárdok, a Bajusz, a Zách Klára vagy a Tetemrehívás.

Azóta az Arany-dalok egyre szaporodtak, 2001-ben jött ki a Családi kör című lemezük, a 2004-ben elindult Hangzó Helikon sorozatban pedig 2007-ben megjelent a Kaláka - Arany János-kötet Kass János illusztrációival, a tavalyi emlékévre pedig az új, tartalmában bővített kiadás is elkészült.

Tavaly, a magyar kultúra napja alkalmából az együttes Bécsben lépett fel Arany-estjével, majd március 2-án, az Arany-év megnyitóján az Erkel Színházban adtak koncertet. Ezt követően több magyarországi nagyváros után a szomszédos országok magyar lakta településeire is ellátogattak.

Arany 200 című koncertprogramjukkal jártak Oslóban és Koppenhágában, ősszel pedig Tokióban, Szöulban, Ausztráliában, Amerikában, Németországban és Indiában is felléptek, ahova velük tartott Szabó T. Anna, aki angolul tartott előadást a költőről és a Kaláka által megzenésített Arany-versekről, valamint részt vettek Új-Delhiben a hindi nyelvű Arany János-kötet bemutatóján is.

Az Arany 201 című koncert koncepciója már a jubileumi emlékév szervezésénél felmerült, így március 2-án olyan fellépőkkel együtt együtt búcsúztatja a zeneker az Arany-emlékévet, akik jelentősen hozzájárultak annak sikereihez.

A márciusi esten így a zenekarral együtt lép fel Kováts Kriszta, Farkas Gábriel, Szirtes Edina Mókus, a Fool Moon, Keönch László, Fekete János Jammal, Nana Vortex, a Hungarian FolkEmbassy, Huzella Péter, Csík János, Dresch Mihály, Szabó T. Anna, Lackfi János, Bacsa Ildikó, Hegedűs D. Géza, Tóth Norbert Márk, Balogh Kálmán, Jankovics Marcell, Cakó Ferenc és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés