bezár
 

art&design

2018. 03. 21.
Menedék a tüdőszanatóriumban
Dr. Levendel László gyűjteménye a Vaszary Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Menedék a tüdőszanatóriumban 2018. március 24-én nyílik a Vaszary Galéria és a BTM Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár közös kiállítása Dr. Levendel László gyűjteményének darabjaiból. 

Dr. Levendel László a hazánkban népbetegségnek számító tuberkulózis leküzdésének egyik jelentős alakja, az alkohológia módszertanának elkötelezett kimunkálója, a betegségek személyiséglélektani vonatkozásaiban is jártas, holisztikus szemléletű orvos volt, akinek tevékenysége messze túlmutatott a tüdőgyógyász praxison. Maga is túlélő lévén a szociálisan hátrányos helyzetűekhez érzékenyen viszonyult, a társadalmi problémák rendszerszintű megoldása foglalkoztatta. A művészetek és a művészek barátja, művészetszervező, kurzuskritikus humanista volt, aki a hivatalos és a marginális kulturális szférák között jelentős közvetítői szerepet játszott. Dolgozószobája és lakása a rendszerváltást előkészítő eszmecserék kulcsfontosságú helyszínévé vált.

A Levendel-gyűjteményt és megalkotóját a szociokulturális mintázatok és személyes kapcsolati hálók rendszerében, archív dokumentumok, visszaemlékezések, filmek, s nem utolsósorban gyűjteményének legszebb darabjai segítségével idézzük meg. A kiállítás a gyűjtőről és gyűjteményének keletkezéséről, továbbá a társadalomtörténeti háttérről igyekszik képet adni, bemutatva ezen keresztül a Kádár-korszak második nyilvánosságának egyik jelentős szellemi műhelyét.

A kiállításon Anna Margit, Ámos Imre, Barta Lajos, Bálint Endre, Bortnyik Sándor, Derkovits Gyula, Gedő Ilka, Gyarmathy Tihamér, Jakovits József, Kassák Lajos, Kondor Béla, Mattis-Teutsch János, Ország Lili, Rozsda Endre, Sikuta Gusztáv, Vajda Júlia, Vajda Lajos és Veszelszky Béla munkái láthatók. 

 

Menedék a tüdőszanatóriumban - Dr. Levendel László gyűjteménye

Vaszary Villa (Balatonfüred) 
2018. március 24 – június 30.

A kiállítás kurátorai: B. Nagy Anikó és Káli-Trutz Enikő
Konzulens: Árvai Mária

A kiállítást K. Horváth Zsolt, társadalomtörténész, kritikus nyitja meg. 

Forrás: Vaszary Galéria

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés