bezár
 

zene

2018. 03. 21.
Izgalmasnak ígérkezik a BFZ új évada
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Izgalmasnak ígérkezik a BFZ új évada Régizene, opera, klasszikus zene és crossover is szerepel az idén 35 éves Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) 2018/19-es évadának programjában. Fischer Iván Beethoven, Mozart, Bruckner és Dvorák műveit is vezényli majd.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa az Európai Hidak fesztivállal indítja el szeptemberben az új szezont, amely ezúttal a Baltikum és Lengyelország kultúráját viszi közelebb a közönséghez. Fischer Iván több Arvo Pärt-darabbal is készül, a litván Ciurlionis egyik művét pedig úgy hallgathata meg a közönség, hogy közben a festményeit is látja. Az érdeklődők a fesztivál barokk koncertjén megismerhetik a "lengyel Händel", Gorczycki zenéjét, a kortárs esten pedig Pedro Carneiro portugál ütős játssza marimbán Erkki-Sven Tüür egyik neki komponált darabját. A Müpával közös szervezésű maraton főhősei ezúttal Debussy és Ravel lesznek.

A Fesztiválzenekar visszatér az Olasz Intézetbe is és elindítja Concertino című sorozatát, amelyben a BFZ zenészeit szólistaként hallhatják az érdeklődők. A sorozatban a zenekar Végh Sándor Versenyének győztesei és szólamvezetői olyan izgalmas hangszereket mutatnak meg, mint a nagybőgő vagy az altharsona.

A BFZ idén lesz 35 éves, amelyet decemberben egy különleges hangulatú, meglepetésekkel teli Titokkoncerttel ünnepelnek meg. Az évad második felében az Amadinda Ütőegyüttes 35. születésnapja alkalmából adnak közös koncertet, ezen a magyarországi közönség először hallhatja a minimálzene első mestere, Steve Reich egyik kompozícióját.

A Fischer Iván által alapított Vicenzai Operafesztiválon a zenekar a Budapesten sikert aratott Falstaff-produkciójával mutatkozik be. Koncerteznek emellett a londoni Royal Albert Hallban, a bécsi Musikvereinban, az amszterdami Concertgebouw-ban, a berlini Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban is.

Az új évadban ismét a Fesztiválzenekar vezetője lesz Robin Ticciati, valamint Manfred Honeck és Leonidas Kavakos, a zenekar barokk együttesét pedig Midori Seiler és Reinhard Goebel is vezényli majd. A BFZ-vel fellépő nemzetközi szólisták csapatát erősítik Danyiil Trifonov és Emanuel Ax zongoraművészek, Gautier Capucon csellóművész és a hatszoros Grammy-díjas norvég zongorista, Leif Ove Andsnes is. Egy tavalyi közös turné után Sebestyén Márta itthon is fellép a zenekar Bartók-estjén, valamint közös koncerttel készülnek a Montréali Nemzetközi Zongoraverseny 2017-es győztesével, Fejérvári Zoltánnal

Folytatódik a közösségi koncertsorozat is, a zenekar az új szezonban is három teljes héten keresztül ad ingyenes koncerteket az ország különböző pontjain.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés