bezár
 

film

2018. 04. 10.
Sára Sándor, Szász Domokos és Fa Nándor átvette kitüntetését
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sára Sándor, Szász Domokos és Fa Nándor átvette kitüntetését Átvette a Kossuth Nagydíjat Sára Sándor filmrendező, operatőr április 10-én a Sándor-palotában, ahol pótlólag adotak át állami kitüntetéseket.

Sára Sándor Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a Duna Televízió volt elnöke a magyar filmművészet nemzetközi elismertetéséhez egyéni látásmódú, a társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló, dokumentarista stílusú filmjeivel hozzájáruló, kimagaslóan sikeres operatőri és rendezői pályája elismeréseként kapta a magas rangú állami kitüntetést.

Ugyancsak pótlólag vette át a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést az államfőtől Szász Domokos Széchenyi-díjas matematikus. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Sztochasztika Tanszékének professor emeritusa valószínűségszámítás és a statisztikus fizika területén elért kiemelkedő eredményeiért, valamint a tudományos utánpótlás-nevelésben végzett magas színvonalú oktatói, és a tudományszervezés több területére kiterjedő irányítói munkájáért kapta az elismerést.

 Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, a Fa Hajó Kft. tulajdonosa és vezetője a magyar vitorlázósportot egyedülálló teljesítményével és eredményeivel nemzetközi rangra emelő legendás pályafutása, saját tervezésű és építésű versenyhajóival elért világraszóló sikerei elismeréseként kapta meg 2017-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést, amelyet szintén kedden vehetett át a Sándor-palotában.

Az ünnepi rendezvényen Trill Zsolt Jászai Mari-díjas színművész Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című versét szavalta el, közreműködött Kacsó Hanga Borbála énekművész is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról
Martin Scorsese: Megfojtott virágok

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés