bezár
 

irodalom

2018. 04. 13.
Krasznahorkai a Man Booker shortlistjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Krasznahorkai a Man Booker shortlistjén Nyilvánosságra hozták a 2018-as Man Booker-díj shortlistjét. Krasznahorkai László Megy a világ című kötete (The World Goes On. Ford. John Batki, Ottilie Mulzet és George Szirtes) öt másik művel versenyez az 50.000 fonttal járó díjért.  

Han Kang, Olga Tokarczuk, Ahmed Saadawi és további két szerző regénye mellett a Megy a világ is szerepel a rangos Nemzetközi Man Booker-díj esélyesei között. A díj összege 50.000 font, amelyen a szerző egyenlő arányban osztozik műve fordítójával. A shortlistre felkerült szerző és művének fordítója ugyanakkor már a lista kihirdetésének pillanatában is "győztes", hiszen 1000 font jutalomban részesül. Krasznahorkai László 2015-ben kapta meg a jutalmat, a lista másik jelöltje, Han Kang pedig Növényevő című művéért 2016-ban vehette át a díjat.

Nagy esélyes az iraki Ahmed Saadawi is, Frankenstein Bagdadban című művével, amely az "arab Booker"-t már megszerezte 2014-ben.

Szintén győztes lehet a magyarul is olvasható Olga Tokarczuk, a nálunk még kiadatlan Flights című regényével. A történet több évszázadon és országon halad át, utazás és anatómia keveredik benne: indításképp egy 17. századi holland anatómus felboncolja saját amputált lábát, majd a jelenben élő lengyel emigránsig jutunk el, aki hazatér Lengyelországba, hogy végstádiumban szenvedő gyerekkori szerelmét megmérgezze.

A shortlist további jelöltjei a francia Virginie Despentes újságíró, filmrendező és egykori szexmunkás kötete, valamint a spanyol Antonio Muñoz Molina regénye.

A zsűri elnöke, Lisa Appignanesi kiemelte, hogy a 2018-as rövid lista művei mind nagyon erős narrációs technikákat használnak, de ugyanakkor nem is lehetnének különbözőbbek egymástól. A zsűri azt is külön megvitatta, hogy a két korábbi díjazott, Han Kang és Krasznahorkai is rajta lehetnek-e a listán. Mivel azonban úgy találták, a most beválasztott művek annyira különböznek a korábban jutalmazottaktól, hogy fent maradhattak a legjobb hat fikciós mű között.

A Nemzetközi Man Booker nyertese a díjjal járó jutalom mellett a kiadási listák élén is rendszeresen szerepel, így történt ez a  tavalyi győztes, David Grossmann könyvével is.

A Nemzetközi Man Booker-díj győztesét május 22-én hirdetik ki Londonban.

Forrás: https://www.theguardian.com/books/2018/apr/12/iraqi-frankenstein-story-shortlisted-for-man-booker-international-prize

nyomtat

Szerzők

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés