bezár
 

színház

2018. 04. 21.
Roma hősök címmel színházi fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Roma hősök címmel színházi fesztivál Roma hősök címmel második alkalommal rendezi meg nemzetközi roma színházi fesztiválját a Független Színház május 24. és 27. között a Stúdió K Színházban.

Roma Hősök - II. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál célja, hogy nyolc európai kortárs alkotás bemutatásával hívja fel a figyelmet a roma dráma és történetmesélés értékeire, továbbá a roma közösségek helyzetére, egyéni sorsokat és nem mindennapi kihívásokat állítva a figyelem középpontjába.

Szkéné színház

Mint írják, a találkozó fókusza a személyes történetmesélés. A négynapos fesztivál programjában szereplő produkciók roma hősökről szólnak, akik képesek voltak változásokat elindítani saját és közösségük életében.

A nyolc alkotást magyar és angol nyelvű feliratozással, illetve szinkrontolmácsolással mutatják be. A Független Színház a Kaméleonlány című produkciójában az előző évi fesztiválhoz kapcsolódó workshopok résztvevőinek, roma fiataloknak a hőstörténetei elevenednek meg.

Alex Fifea és David Schwartz (Románia) Nem láttál semmit! című előadása egy néhány éve meggyilkolt roma férfi halálának körülményeit járja körül. Natalija Csekova (Bulgária) Cigánykerék című produkciójában egy saját identitásától, emlékeitől szabadulni próbáló roma nő történetét ismerheti meg a néző.

Sonia Carmona Tapia (Spanyolország) a Határtalan méltósággal című előadásban egy, 2017-ben boldoggá avatott roma nő és egy világhírű előadóművésznő történetét mutatja be, akik a kommunistákkal, illetve Franco rezsimjével szálltak szembe.

Sebastiano Spinella (Olaszország) - aki elől családja eltitkolta roma származását, amelyhez az Európát bejárt cirkuszművész mégis visszakanyarodott - saját élettörténetét meséli el A szél gyermekei című darabjában.

A Tudás 6alom formáció tagja, Farkas Franciska az Elmondok egy történetet című előadásban szintén saját múltját eleveníti fel. Richard O'Neill (Egyesület Királyság) A mai lecke című produkciójában egy tanárról mesél, akit iskolája vezetése arra akart rávenni, hogy rejtse véka alá származását.

Michael Collins (Írország) Kulturális kérdés vagy sem? című előadásában saját történetét meséli el lányának, hogy meggyőzze, igenis fontos iskolába járni.

A fesztivál minden produkciója után közönségtalálkozót tartanak. Az alkotásokból a találkozót követően oktatási módszertani anyag is készül, amely kiegészíti a tavalyi fesztivál alkotásai alapján létrejött módszertani anyagot. Ennek célja, hogy a fiatalokkal megismertesse a roma drámák és drámai hősök értékeit, továbbá segítse őket abban, hogy a saját környezetükben élő hősöket művészeti eszközökkel be tudják mutatni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés