bezár
 

film

2018. 05. 09.
Május 25-én indula a TIFF
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 25-én indula a TIFF Fanny Ardant francia színész lesz a kolozsvári 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idei díszvendége, aki ebből az alkalomból életműdíjat vehet át, akárcsak Széles Anna színművész.

A május 25. és június 3. között zajló fesztiválon a pályafutása során száz filmben játszó Ardant adja át a fesztivál nagydíjának számító Transilvania Trófeát, amelyért idén 12 alkotás fog versenyezni. Ezeket a filmeket pályafutásuk elején álló rendezők jegyzik, akik a 15 ezer euró értékű nagydíjért szállnak versenybe.

Az 1949-ben született francia filmcsillag pályafutása alatt olyan kiváló rendezőkkel dolgozott, mint Costa Gavras, Michelangelo Antonioni, Sydney Pollack vagy Franco Zeffirelli és olyan színészóriásokkal játszott együtt, mint Gérard Depardieu, Danielle Darreux, Harrison Ford, Cate Blanchett és Penélope Cruz.

Széles Anna Nagyváradon született, 1965-ben a Kolozsvári Állami Magyar Színházhoz szerződött, amelynek tagja volt 1989-ig, amikor áttelepült Magyarországra. Ez után előbb a Karinthy Színpad, 1990-től a Thália, majd az Arizona Színház tagja lett. 1962-től szerepelt filmekben és néhány esztendő alatt Románia egyik legtöbbet foglalkoztatott, leghíresebb női filmszínészévé vált. A hatvanas évek végétől Magyarországon forgatott filmekben is játszott, ő volt a Németh László Irgalom című regényéből készült tévésorozat főszereplője is.

Az idei TIFF-en 227 filmet vetítenek, amiből 178 nagyjátékfilm, 49 rövidfilm. A fesztiválon megünneplik Ingmar Bergman születésének századik évfordulóját is.

A szervezők korábban közölték, hogy idén is lesz magyar nap, amelynek tiszteletbeli meghívottjai Szabó István és Mészáros Márta. Ők szintén életműdíjat vehetnek át.   

nyomtat

További írások a rovatból

Csizmazia Gábor: Volt egyszer egy téka
Rungano Nyoni: Nem vagyok boszorkány
Talán mindenütt voltam – Huszárik Zoltán

Más művészeti ágakról

irodalom

Marad a puszta hang Marad a puszta hang
JAK műfordító-tábor 2018, hetedik nap
színház

Afrikai népmesék újragondolva Afrikai népmesék újragondolva
Homo Ludens Project: Csillagok szíve, Szeged, ZUG
irodalom

Tánc a mandulafában Tánc a mandulafában
JAK műfordító-tábor 2018., második nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés