bezár
 

film

2018. 05. 09.
Május 25-én indula a TIFF
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 25-én indula a TIFF Fanny Ardant francia színész lesz a kolozsvári 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idei díszvendége, aki ebből az alkalomból életműdíjat vehet át, akárcsak Széles Anna színművész.

A május 25. és június 3. között zajló fesztiválon a pályafutása során száz filmben játszó Ardant adja át a fesztivál nagydíjának számító Transilvania Trófeát, amelyért idén 12 alkotás fog versenyezni. Ezeket a filmeket pályafutásuk elején álló rendezők jegyzik, akik a 15 ezer euró értékű nagydíjért szállnak versenybe.

Az 1949-ben született francia filmcsillag pályafutása alatt olyan kiváló rendezőkkel dolgozott, mint Costa Gavras, Michelangelo Antonioni, Sydney Pollack vagy Franco Zeffirelli és olyan színészóriásokkal játszott együtt, mint Gérard Depardieu, Danielle Darreux, Harrison Ford, Cate Blanchett és Penélope Cruz.

Széles Anna Nagyváradon született, 1965-ben a Kolozsvári Állami Magyar Színházhoz szerződött, amelynek tagja volt 1989-ig, amikor áttelepült Magyarországra. Ez után előbb a Karinthy Színpad, 1990-től a Thália, majd az Arizona Színház tagja lett. 1962-től szerepelt filmekben és néhány esztendő alatt Románia egyik legtöbbet foglalkoztatott, leghíresebb női filmszínészévé vált. A hatvanas évek végétől Magyarországon forgatott filmekben is játszott, ő volt a Németh László Irgalom című regényéből készült tévésorozat főszereplője is.

Az idei TIFF-en 227 filmet vetítenek, amiből 178 nagyjátékfilm, 49 rövidfilm. A fesztiválon megünneplik Ingmar Bergman születésének századik évfordulóját is.

A szervezők korábban közölték, hogy idén is lesz magyar nap, amelynek tiszteletbeli meghívottjai Szabó István és Mészáros Márta. Ők szintén életműdíjat vehetnek át.   

nyomtat

További írások a rovatból

film

Van még tartalék a szuperhősökben Van még tartalék a szuperhősökben
Peyton Reed: A Hangya és a Darázs
Muszatics Péter: Bécs, Budapest, Hollywood
film

Western cowboyok nélkül Western cowboyok nélkül
Ron Howard: Solo: Egy Star Wars-történet
64. Oberhauseni Rövidfilmnapok, 2018. május 3-8.

Más művészeti ágakról

Kortársunk Csehov Zsámbékon
színház

Ősbemutató ősfák alatt Ősbemutató ősfák alatt
Bonnie és Clyde a Városmajori Szabadtéri Színpadon
színház

A munkát nem lehet megspórolni A munkát nem lehet megspórolni
Interjú Harangi Máriával
irodalom

Közelebb a nyelvhez Közelebb a nyelvhez
FISZ-tábor 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés