bezár
 

zene

2018. 05. 30.
Három operaelőadás a Budapesti Wagner-napokon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három operaelőadás a Budapesti Wagner-napokon Három opera, a Trisztán és Izolda, a Tannhauser és A bolygó hollandi, valamint beszélgetések, dalest és filmvetítések is szerepelnek a Budapesti Wagner-napok programjában június 7. és 17. között a Müpában.

A Trisztán és Izolda Cesare Lievi rendezésében látható Anja Kampe szoprán és Peter Seiffert német tenor szereplésével, a Matthias Oldag rendezte Tannhauserben Erzsébetként Szabóki Tünde, míg a címszerepben Stephen Gould amerikai tenor áll színpadra.

Új szereposztásban tér vissza A bolygó hollandi: a címszerepben John Lundgren svéd baritonnal, Sentaként pedig Elisabet Striddel.

A programokat színesíti még Camilla Nylund dalestje és a korábbi előadásokról készült dokumentumfilmek vetítése.

A finn Camilla Nylund Wagner-estjén a mester ritkán hallható dalai mellett más 19. és 20. századi szerzők, köztük Sibelius, Mahler és Strauss művei is felcsendülnek. Június 10-én A bolygó hollandi, június 15-én a Tannhauser című előadásról készült dokumentumfilmek láthatók.

Kultuszhellyé vált a Müpa, amely nemcsak a fellépő világsztároknak, hanem a speciális wagneri játékmódnak is köszönhető. Idén 12. alkalommal rendezik meg a Budapesti Wagner-napokat, de az idei év különlegessége, hogy a fesztivál alkalmából megjelent A bolygó hollandi DVD-verziója is.

A nibelung gyűrűje 2019-ben frissített változatban tér vissza, a tervek szerint a teljes ciklus két alkalommal lesz látható.

Idén más és új oldaláról szeretnék megmutatni Wagnert, azt, hogy milyen hihetetlen lírai pillanatok vannak a műveiben és micsoda dráma a lírai részekben. A fesztivált óriási kihívást jelent mind a szervezőknek, mind a fellépőknek, mivel a Müpa hangversenytermében máshogyan szól Wagner zenéje, és sok olyan oldalát meg tudják mutatni az életműnek, amelyet máshol nem lehet.

A Wagner-operák zenekari és énekkari előadása nagy kihívást jelent szellemi és fizikai tekintetben is. Három hete kezdtek el próbálni az együttesek a Wagner-napokra, így több mint 30 próbán vesznek majd részt.

Az előadásokon közreműködik majd mások mellett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar is.

A fesztivál a 2018/2019-es évadtól önálló arculatot kap. A koncepció alapja a wagneri életmű egyik legjellegzetesebb sajátossága, a vezérmotívum-rendszer, és ezeket fordították le vizuális megjelenéssé. Wagner innovatív személyiségét szeretnék megragadni az arculattal, és a technológia segítségével 21. századi módon megmutatni.

A rendezvény ideje alatt a BKK Müpához érkező hajójárata rendhagyó menetrend szerint közlekedik, így a nézők érkezhetnek és távozhatnak is hajóval.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Alex Garland: Polgárháború
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés