bezár
 

art&design

2018. 07. 07.
Három kiállításon mutatkozik be júliusban Sam Havadtoy művészete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három kiállításon mutatkozik be júliusban Sam Havadtoy művészete Három különböző tematikájú kiállítás nyílik Sam Havadtoy munkáiból július 12-én a Ludwig Múzeumban, július 14-én a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, július 16-án pedig a Kálmán Makláry Fine Arts galériában.

A szervezők közlése szerint a világhírű magyar származású festőművész Huszárlépésben című tárlata nyitja a sort a Ludwig Múzeumban július 12-én. A 13 termen átívelő kiállítás elsősorban a művésznek arra a korszakára fókuszál, amikor a 1970-es, 1980-as években Andy Warhol, Keith Haring, Yoko Ono, Donald Baechler gyakran vonták be művészeti projektjeikbe a fiatalon New Yorkba érkező, belsőépítészként dolgozó Havadtoyt (Havadtői Sámuelt). 

A tárlat párhuzamba állítja Sam Havadtoy New Yorkban kialakult művészeti együttműködéseit saját későbbi művészeti célkitűzéseivel. A bemutató Nemes Attila kurátor elképzelésnek megfelelően a legfontosabb New York-i baráti és szakmai kapcsolatok köré szerveződik. 

Ezek közül kiemelkedik Andy Warhol, aki rábeszélte Havadtoy-t, hogy próbálja ki a szitázást, egy másik rész a Keith Haringgel való munkából ad ízelítőt és annak későbbi hatásait mutatja be. Megtekinthető lesz például a vele közösen készített Ajtó és Oltár, valamint Havadtoy 2013-2016 között készített Ajtók sorozatának több darabja is. A kiállítás egyik legfontosabb szakasza a Yoko Onóval való kapcsolat köré épül, amelynek fő motívuma a sakk. A tárlaton kiállítanak még, a Ludwig Múzeum gyűjteményében található olyan korabeli amerikai alkotások is, amelyektől indulva "huszárlépéssel" eljuthat a látogató Havadtoy művészetéhez. Mindezeken túl Havadtoy későbbi időszakaira jellemző sorozatok egy-egy darabjai is megjelennek az összeállításban többek között a csipkével beburkolt Fiat 500-as vagy egyik legújabb munkája, egy hatalmas kacsás szőnyeg, amely először itt lesz látható. A tárlat szeptember 2-áig látogatható. 

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban Memory of Love - A szeretet emléke címmel július 14-én, a művész jelenlétében nyíló bemutatón a gyakran Szentendrén alkotó Havadtoy legújabb festményei és szobrai lesznek láthatók, köztük a Ludwigban kiállított Fiat 500-as kis bronz parafrázisa is. Havadtoy csaknem két évtizede gyűjt régi csipkéket és ez művészetének meghatározó védjeggyé is vált. Ezzel rétegez, burkol be, fed el a mélyben rejtőző tartalmakat. Sokat közülük ajándékba kapott, mint azt a pár kis csipkekesztyűt is, amelyek a kiállítás nyitódarabjai lesznek. A művek a két éve indított Szentendrei művészek sorozat keretében a Ferenczy Múzeum Szentedre termében lesznek kiállítva szeptember 30-ig.

csipkesztyű

Végül a budapesti Kálmán Makláry Fine Arts galériában július 16-tól főként a művész grafikai munkásságával ismerkedhet meg a közönség, ahol Havadtoy különböző korszakainak szitanyomatai mellett az új, kollázs technikával bővített egyedi nyomatok kapják a legnagyobb hangsúlyt. A tárlatot augusztus 10-éig lehet megtekinteni.

szövegtörzs

A magyar származású, londoni születésű Sam Havadtoy négy évesen, 1956-ban érkezett Budapestre, majd egy szabadabb világ reményében 1971-ben hagyta el az országot. New Yorkba 1972-ben érkezett meg, ahol belsőépítészként kezdett el dolgozni. Így ismerte meg John Lennont és Yoko Onót, akik megbízásaikkal és barátságukkal megnyitották számára a vezető művészeti köröket.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés