bezár
 

színház

2018. 10. 09.
STEREO AKT a 2018/19-es évadban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A STEREO AKT csapata három új bemutatóval - köztük egy amerikai és egy német koprodukcióval -, az elmúlt évek legsikeresebb repertoár előadásaival, valamint workshopokkal, konferenciával és más különleges eseményekkel vág neki a 2018/2019-es évadnak - tájékoztatta a társulat a Prae.hu-t.

Tisztasági festés címen készül a társulat új magyarországi bemutatója. Apjuk halála után a sors újra egymás mellé sodor egy testvérpárt (Göndör László és Szász Dániel). Halotti torra kell felkészíteniük egykori otthonukat, ám nincs könnyű dolguk: nemcsak a lakásban lévő áldatlan állapotokkal, hanem apjuk rájuk nehezedő emlékével is meg kell küzdeniük. Elég lehet egy nagytakarítás ahhoz, hogy elszámoljanak a múlttal, valamint egymáshoz és önmagukhoz fűződő viszonyukkal?

Szkéné színház

Karl Ove Knausgard Halál - Harcom 1. című naplóregényének egy részlete inspirálta a "hangjáték rituálé” műfajú előadást, amelynek akusztikus világát Bartha Márk zenei kompozíciói és dramatizált hangjátékjelenetek alkotják. A nézők fejhallgatón keresztül hallgatják a montázst, melyet egy 3D-s hangzásvilágot lehetővé tévő binaurális mikrofon tolmácsol.

A bemutatóra 2019. január 24-én, a III. NEXT Fesztivál keretében kerül sor a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Ősszel a Promenád busz ismét hosszú útnak indul. A társulat ezúttal Új-Mexikóban hozza létre a színházi buszos utazás immáron harmadik verzióját, a Promenade: Albuquerque-t. Boross Martin, Julia Jakubowska és Bartha Márk egy hónapot dolgozik az Albuquerque-i Q-Staff Theatre társulatával. A Breaking Bad című sorozatból ismert utcákon halad majd a busz, fedélzetén a "sorsturistákkal", akik az ablakon keresztül figyelik a valóságdíszletben játszódó történeteket. A Promenád eredeti, budapesti változatát 57 alkalommal játszották, a legújabb változat bemutatójára 2018. november 8-án kerül sor.

Mi történt az európai ideával? E kérdés apropóján szervez nemzetközi konferenciát a  Zimmertheater Tübingen, amelyen az EU jövőjéről gondolkodó kutatókat, művészeket, újságírókat, aktivistákat lát vendégül. A STEREO AKT csapata a konferencia élményanyagát, kérdésfelvetéseit és legérdekesebb dilemmáit felhasználva készít részvételi előadást a helyszínen, amely formai szerkezetét a fókuszcsoportos kutatás módszere inspirálja. A European Freaks bemutatójára 2019. március 14-én, a tübingeni Zimmertheater-ben kerül sor Borsos Luca, Göndör László, Julia Jakubowska, valamint Vass Imre közreműködésével.

A 2018/19-es évadban továbbra is műsoron marad a társulat eddigi darabjai közül a Védett férfiak kertje, az Emlékek klinikája, a (Staféta díjas) ETIKETT, avagy A tökéletes ember, a CÍM NÉLKÜL - hajlék-kaland-játék, és a Remake_bodony című dokumentumfilmet is újra láthatja a közönség.

Idén is folytatódik a KILÉPŐ - félóra levezetés címmel indított ambiciózus sorozat. A STEREO AKT előadásai után rendhagyó, szigorúan 30 perces, interaktív közönségtalálkozót tartanak, hogy a nézőknek és az alkotóknak is igény szerint lehetősége nyíljon reflektálni az előadások által felvetett kérdésekre.

Az idei évadban több workshopot is hirdet a társulat a Légy jelen! című sorozat  keretében. Boross Martin posztdramatikus színházi műhelymunkára várja a kortárs színházi alkotómódszerekkel gyakorlatban kísérletezni vágyó színészeket és színházi alkotókat. Julia Jakubowska pedig folytatja fizikai színházi workshop sorozatát, aminek keretében a színpadi jelennel, valamint a színpadon lévő test jelenlétével kapcsolatos felfedezésre hívja az érdeklődőket.

A STEREO AKT Nézőpontok címmel újabb konferenciát tervez a társulat a kortárs színház feladatairól és kihívásairól. Tavaly májusban a Trafóban megrendezésre kerülő hiánypótló eseményen több mint egy tucat színházi alkotó vitatta meg a magyar kortárs színház helyzetét és problémafelvetéseit.

A társulat folytatja továbbá Takeover címen megkezdett koncertsorozatát olyan elektronikus zenészek és előadók részvételével, akiket saját művészi tevékenységük mellett színházi-, tánc produkciók, performanszok zeneszerzőjeként, zenészeként is ismerhetünk.

“Ügyek mentén dolgozunk, és minden egyes ügy egy új összművészeti formációt hív életre. Számunkra a színház esemény, a néző résztvevő, az esemény lényege pedig a résztvevő valóságának és az alkotó fantáziavilágának találkozása. Közösségi és társadalmi párbeszédet kezdeményező előadásaink élménye a közönség és az előadók – akár szavak nélküli – párbeszédéből születik meg” - vallja a STEREO AKT csapata, akik mottója is a nézőhöz szól: “Légy jelen!”

 

2018/2019-es évad műsorfüzete

Facebook

Instagram

YouTube

Vimeo

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés