bezár
 

art&design

2018. 10. 11.
Könczey Elemér karikatúra kiállítás a Forrás Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könczey Elemér karikatúra kiállítás a Forrás Galériában Könczey Elemér erdélyi grafikus, karikaturista szatirikus alkotásaiból mutat be válogatást az a kiállítás, amely szerdán nyílt meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében Budapesten, a Forrás Galériában.

Könczey Elemér huszonnégy évvel ezelőtt kezdett el karikatúrákat rajzolni, azóta ötezer grafikája jelent meg.

Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kabinetvezetője a kiállítás megnyitóján rámutatott, hogy a humor különleges műfaja a karikatúra, amely egyben metafora is. Többnyire eltúlozza, kiemeli a vonásokat, és ezzel hívja fel magára a figyelmet, ezzel tanít. Mint kiemelte, Könczey Elemér munkái görbe tükröt állítanak elénk. Az alkotó játékos könnyedséggel, tudatosan, néhány vonással, jelképpel mutatja, hogyan változik a világ és benne mi magunk. Rajzai provokálnak, kimozdítanak a megszokottból. Szatirikus, ironikus karikatúrái végtelen derűt és az élet szeretetét sugározzák.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a kiállítás fővédnöke beszédében úgy fogalmazott, hogy a karikatúra a leegyszerűsítés művészete, amely a fontosat a kevésbé jelentőstől, az érdekeset a kevésbé érdekestől választja el, és kiemel olyan témákat, amelyek könnyen vizualizálhatók és mindenki számára érthetők. "A magyar kormányban mi is a leegyszerűsítési folyamaton dolgozunk, amikor a nemzetpolitikáról gondolkodunk, a nemzet határokon átívelő újraegyesítésén dolgozunk" - hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a karikatúra műfajának állapota visszajelzést ad a nemzet állapotáról. "Csak az a nemzet van jó állapotban, amelynek van jó karikatúrája" - hangoztatta az államtitkár.

Stefanovits Péter képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja a kiállítást megnyitó beszédében rámutatott: Könczey Elemér életrajzából kiderül, hogy sokoldalú művész. A humor és a rajzkészség találkozása nagy adomány, a karikaturista pedig amolyan igazmondó juhásza a társadalomnak és saját világának - tette hozzá. 

Könczey Elemér 1969-ben született Székelyudvarhelyen. 2001-ben szerzett diplomát a  kolozsvári Ioan Andreescu Képzőművészeti Akadémia grafika szakán. Jelenleg Kolozsváron él feleségével és három gyerekével.

Budapesti tárlata október végéig látogatható.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Mozgástér és kívülállás Mozgástér és kívülállás
A Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítás margójára
art&design

Romváry-emlékkönyv Romváry-emlékkönyv
Romváry Ferenc: Romváry Ferenc, a képtárcsináló : curriculum vitae. Romváry Ferenc (magánkiadás, a Kieselbach Galéria támogatásával), Budapest, 2017, 407 oldal
art&design

Ellentétes közelség Ellentétes közelség
Papageorgiu Andrea és Ora Hasenfratz Bárhol vagy, hozzám biztosan közel című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés