bezár
 

art&design

2018. 11. 01.
Megnyílt a Szépművészeti Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt a Szépművészeti Múzeum Három és fél év után 15 ezer négyzetméteren megújulva nyitotta meg kapuit az intézmény. Az állandó kiállítások az ókortól a barokkig nyújtanak átfogó képet, az első időszaki tárlat pedig Leonardo da Vinci és a budapesti lovas címmel várja a látogatókat, akik két szakaszban vehetik birtokba a megújult épületet és az új kiállításokat, a Szépművészeti Múzeum összes kiállítótere 2019 nyarán nyílik meg a közönség előtt.

A mélyföldszinten látható a jelentősen újragondolt egyiptomi és antik kiállítás. Az egyiptomi tárlat minden eddiginél nagyobb térben vonultat fel az eddiginél jelentősen több, 650 műtárgyat. A több ezer éves darabok mellett számos interaktív eszköz vezet be az óegyiptomiak világába. A tárlat tematikus elrendezése megmaradt: a látogatók először az istenek világát, majd az ókori egyiptomiak mindennapi életét, végül pedig túlvilághitüket ismerhetik meg; itt kapott helyet Hortesznakht papnő múmiája és arcrekonstrukciója is.

Szinte mindenben megújult az antik kiállítás is. A tárlat nem lineárisan, hanem szigetszerűen idézi meg az antikvitás világát. Az egyik egység Hellász, Itália és Róma művészettörténetét tekinti át, a másik az ókori Mediterráneumba vezeti el a közönséget, a harmadik rész pedig három isten: Dionüszosz, Erósz és Thanatosz kapcsán mutatja be az antikvitás emberének gondolkodását. Itt kapott helyet Kelemen Zénó "szoborpadja" is.

A magasföldszinten a hetven év után újra látható Román Csarnok mellett az időszaki kiállítások várják majd a közönséget. Megnyílt a frissen felújított Michelangelo-terem is, benne egy Magyarországon még nem látott bőségű Leonardo-kiállítással. A tíz eredeti Leonardo-rajzot és több más reneszánsz művész munkáit felvonultató kamaratárlat középpontjában a Szépművészeti gyűjteményének egyik büszkesége, a Leonardo da Vincinek tulajdonítható lovasszobor áll, bemutatva a bronz remekmű utáni izgalmas kutatást is.

Megnyílt a Régi Képtári is, amely 1250 és 1600 között tekinti át az európai festészet fejlődését az első emeleten. A festmények mellett szobrok, ötvösmunkák, kerámiák, metszetek segítenek a korszakot bemutatni, összesen mintegy négyszáz műtárgy. Az érzékeny műalkotások a rekonstrukciónak köszönhetően kerülhettek végre klimatizált termekbe. A kiállítás alapvetően kronológiai rendben halad, ezen belül vizsgál egyes földrajzi területeket vagy egyéb témákat; mások mellett Raffaello, Tiziano és El Greco munkáin keresztül.

Egy szinttel feljebb látható a Régi Szobor gyűjtemény. Az új tárlat alapvetően a 2013-as kiállításra épül, amely a középkori szobrászat anyagaira és technikáira koncentrált, rengeteg kihúzható fiókkal és egyéb szemléltető anyaggal. Csaknem száz műtárggyal találkozhatnak a látogatók.

Újonnan kialakított kiállítóterekben fogadja a közönséget a harmadik szinten a magyar barokk művészetet bemutató egység. 380 négyzetméteren több mint száz festményt, szobrot és egyéb műtárgyat helyeztek el, köztük Mányoki Ádám és Bogdány Jakab remekműveit.
 

A kép forrása a Szépművészeti Múzeum facebook-oldala.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Szokó Szótára Szokó Szótára
Szolnoki József Idegiológia című kiállításához
art&design

Szívünkben kacag fel a napfény Szívünkben kacag fel a napfény
Bada Dada öngyilkosságának 12. évfordulójára
art&design

Mi ez a tömeg? Mi ez a tömeg?
Interjú Horváth Éva Mónika festőművésszel
art&design

A művész mint intézmény A művész mint intézmény
A bécsi Kunstforum Man Ray kiállításáról

Más művészeti ágakról

irodalom

Határok, teremtés, leomlás, szerencse Határok, teremtés, leomlás, szerencse
Kele Fodor Ákos: A szív vége című kötetének bemutatója az Írók Boltjában
Gyovai Katalin Hugonnai Vilmáról, Thorról és a bogaras trilógiáról
Hogyan találtak egymásra a nők és a férfiak az Ódry Színpadon
2018. október 24-27., Primanima Elsőfilmes Animációs Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés