bezár
 

irodalom

2018. 11. 06.
Konferenciával ünneplik az Országgyűlési Könyvtár 150 évét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Konferenciával ünneplik az Országgyűlési Könyvtár 150 évét Az Országgyűlési Könyvtár 150 éves történetét és jelenét mutatják be a szakemberek a keddi emlékülésen a Parlamentben, a Magyar könyvtárosok VIII. világtalálkozója első napján.     

Az intézmény a Magyar Nemzeti Múzeum egy szobájából nőtt ki, majd több állomáson és több épületen keresztül a Steindl Imre tervezte Parlamentbe került, s 1902 óta itt található. Az Országgyűlési Könyvtár gyűjtőkörét és gyűjteményét, valamint nemzetközi kapcsolatait tekintve is az ország egyik csúcsintézménye.

Egy könyvtárban a szellemet a szerzők, a lelket pedig a könyvtárosok adják. Az Országgyűlési Könyvtárba munkatársként bekerülni rang és dicsőség, ott dolgozni pedig komoly szellemi és emberi kihívás. A konferencia előadói beszélnek többek között a felsőoktatási könyvtárak középtávú fejlesztési irányairól, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) lehetőségeiről a kulturális örökség ápolásában, a kárpátaljai könyvtárak, a regensburgi Magyar Intézet és a kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár örökségápoló tevékenységéről. Redl Károly 150 éves az Országgyűlési Könyvtár, Tüske László Mundus Hungaricus - Kulturális örökség és tudásátadás a modern magyar könyvtári világban, Ramháb Mária Az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) szerepe, lehetősége a kulturális örökség ápolásában címmel tart beszámolót.

A világtalálkozó szerdán az Országos Széchényi Könyvtárban folytatódik. A rendezvény vendégei mintegy tíz országból érkeznek és a magyar anyanyelvű könyvtáros szakmát képviselik Oslótól Szabadkáig, Londontól Sepsiszentgyörgyig. Az előadás témái között szerepelnek majd a könyvtári informatika és a világháló trendjei, az Országos Könyvtári Platform, a lendvai könyvtár és a szabadkai Városi Könyvtár szolgáltatásai, valamint a nagyvárosi könyvtárellátási modell és az egyházi könyvtári szolgáltatási modell bemutatása.

A kép forrása az Országgyűlési Könyvtár Facebook-oldala.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés