bezár
 

film

2018. 11. 13.
Meghalt Stan Lee, a legendás képregényhősök legendás atyja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A művész hétfőn, kora reggel hunyt el a Cedars-Sinai Medical Centerben, Los Angelesben – tudta meg a The Hollywood Reporter a család képviselőjétől. Stan Lee olyan karakterek életre hívásért volt felelős, mint Pókember, az X-Men, Vasember, Thor, Fekete Párduc vagy A Fantasztikus Négyes. 95 éves volt.

Lee 1939-ben képregényíró, -rajzolóként kezdte pályáját. Sorozatos kudarcok után ott akarta hagyni a szakmát, de felesége unszolására adott a képregényeknek még egy esélyt. Ezután érte el első sikereit egy kis cég, a Timely Comics berkein belül, aminek későbbi neve Marvel Comics lett. Alkotótársival olyan népszerű képregény-sorozatokat gyártottak, hogy a cég a hatvanas évekre a piac első számú kiadójává vált.

A Marvel Comics sikereihez a művész íróként, rajzolóként, producerként és elnökként járult hozzá. Karakterei azért lettek népszerűek, mert személyiséggel ruházta fel őket az emberfölötti képességek mellett. Stan Lee karaktereinek mélységét és összetettségét több pszichológus is vizsgálta már.

Arcát még a képregényes világban járatlan emberek is ismerhetik, hiszen a Marvel Filmes Univerzumának minden filmjében rövid cameoszerepeket vállalt, de feltűnt még a cég MCU-n (Marvel Cinematic Universe) kívül eső filmjeiben és rajzfilmjeiben is. Ezeken kívül sokszor alakított saját magát sorozatokban (Agymenők) vagy filmekben (Shop-Show).

„Stan Lee olyan rendkívüli volt, mint a karakterek, amiket alkotott” – nyilatkozta Bob Iger, a Disney vezérigazgatója. „Saját jogán szuperhős a Marvel rajongóinak szerte a világon. Stannek ereje volt inspirálni, szórakoztatni és összekapcsolni. A képzeletével csak nagy szíve vetekedhetett.”

Kép: Stan Lee hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés