bezár
 

színház

2019. 01. 09.
A fajok eredete ma 150. alkalommal a Szkénében
2019. január 9.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fajok eredete ma 150. alkalommal a Szkénében Több mint nyolc évvel ezelőtt, 2010. szeptember 10-én a Sirályban mutatták be a Nézőművészeti Kft. első, színészi improvizációkból szőtt előadását, A fajok eredetét. Az elmúlt száznegyvenkilenc előadás során meghódította szinte a teljes magyar közönséget.  2019. január 9-én az előadás 150. alkalommal látható a Szkénében, este 7 órás kezdettel.

Az idén 10 éves Nézőművészeti Kft-t (tagjai: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Katona László, Kovács Krisztián és Gyulay Eszter) nagy valószínűséggel senkinek sem kell bemutatni, hiszen jelenleg tizenhét előadása fut olyan népszerű műhelyekben, mint a Centrál Színház, a Thália Színház, a Karinthy Színház vagy a B32, a fő bázisuk pedig a Szkéné Színház. Emellett produkcióikkal rendszeresen fellépnek az ország különböző művészeti fesztiváljain és vidéki színháziaiban is, osztálytermi előadásaikkal pedig számos iskolának voltak már vendégei.

Szkéné színház

A fajok eredete a vergődő, feltörekvő embert mutatja meg a maga kisszerűségében, a társulattól megszokott sajátos humorral. Nevethetünk hát egy jót  abszurd környezetünkön – és persze saját magunkon is. A tudományos idézetek vegyülnek a jelenkor valóságával, a felegyenesedés egyet jelent a hajléktalan matracokból való kikecmergésével, a jövőt felforgató események mindennapi gesztusokhoz kapcsolódnak, miközben már nem azon kezdünk gondolkodni, hogy az evolúció során hogyan is emelkedhetett fel az ember, hanem hogy miként is mehetett össze ilyen észrevétlenül. Ott rejlik persze mindebben a kultúránk, legalábbis ahhoz való teremtő viszonyunk abszurditása is, a színészi játékok szintén ezt a dimenziót húzzák alá.

fajok

A fajok eredete

A 2009-ben alapított független színházi műhely jól összeszokott párosa Mucsi Zoltán és Scherer Péter a Pintér Béla és Társulatából ismert Thuróczy Szabolccsal, Tasnádi István íróval, illetve Dömötör Tamás rendezővel egészült ki, hogy közös lendülettel olyan alapvető kérdésekig nyúljanak vissza, mint a tyúk és a tojás örök problematikája.

Az előadás a Sirály-beli bemutató után hamarosan állandó otthonra talált a Szkénében, a Nézőművészeti Kft-t pedig azóta is számos népszerű koprodukciós előadás köti a színházhoz, mint például az EztRád, a Kutyaharapás, a Don Quijote vagy a legújabb Háy-adaptáció, A lány, aki hozott lélekből dolgozott. A tematikailag és műfajilag sokszínű, látszólag nagyon is különböző produkciókat nem csak az alkotógárda köti össze, hanem az a színházfelfogás is.

A fajok eredete az elmúlt száznegyvenkilenc előadás során meghódította szinte a teljes magyar közönséget, többek között Temesvárra, Dunaszerdahelyre, Orfűre, Zánkára, Nagyharsányra, Szombathelyre és Székelyudvarhelyre is meghívást kaptak az alkotók, 2011-ben pedig a Vidor Fesztiválon elnyerték a legjobb kamaraszínházi előadásnak járó díjat.

fajok2

A fajok eredete

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés