bezár
 

zene

2019. 01. 21.
Weöres-est a Makárm együttessel
Helyszín: Országos Idegennyelvű Könyvtár
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Weöres-est a Makárm együttessel A KÖNYV(tár)TÁMASZ Egyesület és az Országos Idegennyelvű Könyvtár a magyar kultúra napja alkalmából Holdfényt vettem címmel ingyenes verszenei előadást szervez a könyvtár Olvasótermében 2019. január 31-én, csütörtökön.

A programban Weöres Sándor Rongyszőnyeg versciklusából szólaltat meg darabokat a Makám együttes és Turek Miklós színművész. Az előadást megelőzően kiállítás nyílik Nágel Kornél grafikusművész Weöres-illusztrációiból, mely február végéig lesz látható a könyvtár rendezvénytermében. A rendezvény az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával jött létre.

Klasszikus kedvencek 2018.

A Makám együttes a világzene nemzetközileg elismert hazai követe. A zenekar korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése.

Turek Miklós tagja volt a Győri Nemzeti Színháznak, de dolgozott többek között az Oscar-díjas Szabó Istvánnal, Jancsó Miklóssal, Hegedűs D. Gézával.  Filmes, televíziós és reklámszerepeket is vállalt. Valódi hivatásának azonban a kivételes világirodalmi értékeket képviselő magyar költészet tolmácsolását érzi. Csaknem egy évtizede indított Versszínházi vállalkozásának fő célkitűzése, hogy a magyar közönség újra fölfedezze páratlan nyelvi értékeit, melyek egy igazán egyedülálló és figyelemre érdemes gondolat és érzelemvilágot közvetítenek. Ahogy Kányádi Sándor fogalmaz „a vers az, amit mondani kell!", de Turek Miklós szerint „vers az, amit olvasni és hallgatni is kell"! Előadásai több fesztivál díját is kiérdemelték.

Turek Miklós 2006 óta dolgozik együtt Nágel Kornél grafikusművésszel. A Turek - Nágel Projekt keretében, melyben a magyar irodalmat a színház és a képzőművészet eszközeivel együttesen népszerűsítik, többek között 2008-ban megszerveztek egy észak-amerikai előadó és kiállító körutat és több európai magyar közösséghez látogattak már el. Közös munkájuk eredménye képpen 2010-ben létrejött a budapesti Gödör Klubban a Faludy 100 fesztivál, 2011-ben pedig a Pilinszky Fesztivál.  

Helyszín: Országos Idegennyelvű Könyvtár, 1056 Budapest Molnár utca 11.

Időpont: 2019. január 31. csütörtök 17:30

Kép: Országos Idegennyelvű Könyvtár

nyomtat

További írások a rovatból

Beszélgetés Rimóczi Istvánnal, a Bélaműhely egyik alapítójával
Colin Stetson a Trafóban
Sziget Fesztivál, 2018., augusztus 12. és 14.
Szubjektív, beszámoló, Bánkitó ’28

Más művészeti ágakról

Yorgos Lanthimos: A kedvenc
gyerek

Te hogyan folytatnád? - Orangután Te hogyan folytatnád? - Orangután
Lakatos István része
art&design

Evilági ökotópiák Evilági ökotópiák
Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés