bezár
 

színház

2019. 01. 31.
Táncpremierek és Bach-muzsika Szentendrén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Táncpremierek és Bach-muzsika Szentendrén Szentendrei táncműhelyek bemutatói és Bach művészete előtti tisztelgés határozza meg az idei, március 8. és 31. között zajló Szentendrei Tavaszi Fesztivált. 

A dunaparti városban tartott szerdai sajtótájékoztatón Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója kiemelte, hogy az idén 33. születésnapját ünneplő összművészeti tavaszi rendezvény szoros együttműködést alakított ki a Bach Mindenkinek Fesztivállal, aminek köszönhetően számos kapcsolódó program várja az érdeklődőket.

Szkéné színház

A produkciók messze túlmutatnak a városhatáron, idevonzva a közönséget - fogalmazott Gyürk Dorottya, aki a város kulturális alpolgármestereként a település két nagy múltú táncműhelyére, a Szentendre Táncegyüttesre és a Diótörő Balettiskolára, valamint azok premierjeire hívta fel figyelmet. Elmondta azt is, hogy a Bach-fesztivál idén először csatlakozott a szentendrei rendezvényhez, ami összhangban állt az itt élők kívánságával, hiszen a szentendreiek többször is jelezték komolyzene iránti igényüket.

Fitos Dezső, a Szentendre Táncegyüttes rendező-koreográfusa A falu című produkciójuk bemutatója kapcsán elmondta, hogy az előadás egy trilógia záróakkordja, melynek dramaturgiai középpontjában a szél és különböző formáinak megjelenítése áll. Kiemelte, hogy az előadásban számos olyan táncot mutatnak be, melyekről korábban nem volt sok információ vagy frissen előkerült gyűjtésekből származnak, de földrajzi értelemben is széles körből merítenek. Mint fogalmazott, a közönséget elsöprő, dinamikus produkciók várják kiemelkedő táncosokkal.

Ugyancsak premierrel várja a közönséget a Kortárs  Balett Tánccsoport és a Diótörő Balettiskola. A Tavaszi szél vizet áraszt kétfelvonásos darabban a tavasz és a víz témáját járják körül a klasszikus balett és a modern kortárs tánc stíluselemeivel, az előadásban negyven táncos közreműködik - tájékoztatott Stefanovics Anna táncos-koreográfus.

Immár ötödik évébe ért a Bach Mindenkinek Fesztivál. 2015-ben azzal a céllal rendezték meg Budapest belvárosában, hogy a klasszikus zenét közelebb vigyék az emberekhez. Ehhez olyan helyszíneket választanak, mint például aluljárók, terek, de iskolákat, templomokat, koncerttermeket vagy éppen cukrászdákat is bevonnak a programokba. A kezdeti félnapos, öt helyszínen zajló rendezvény 2018-ban országossá vált, 2019-ben pedig - csaknem száz településsel - már lefedi a Kárpát-medencét a március 18. és 24. között létrejövő rendezvény, melynek zárókoncertjére Szentendrén kerül sor. A klasszikus zene megismertetését szolgálja, hogy nemcsak társművészeteket vonnak be, hanem más zenei műfajok is társulnak a népszerűsítés érdekében.

A Bach Mindenkinek Fesztiválon a művészek térítésmentesen lépnek fel, és koncertjeik is ingyenesek. Az idei záróeseményen a Laár Janka és Grimaldi Giulio Benedek duó, a Savaria Barokk Zenekar és a Jazzation acapella együttes műsora lesz hallható, melyen Hegedűs D. Géza színművész Bach-hoz kapcsolódó írásokat, verseket olvas fel Pilinszky János tollából. 

A programokról a www.szentendreitavaszifesztival.hu oldalon lehet tájékozódni.

Kép forrása: Facebook
 

nyomtat

További írások a rovatból

színház

Menjek vagy maradjak, avagy Jancsi és Iluska ma Menjek vagy maradjak, avagy Jancsi és Iluska ma
A PG Csoport koncertszínházi előadása Budapesten
színház

Provokálnak, tehát vannak Provokálnak, tehát vannak
Pintér Béla és Társulata: Jubileumi Beszélgetések
Kurta Niké és Tési Dóra Doboz című előadása a Jurányiban
színház

Kinek az ügye? Kinek az ügye?
Az ügy – avagy a Normális Eljárás a Katona József Színházban

Más művészeti ágakról

Adina Pintilie: Ne érints meg!
gyerek

Te hogyan folytatnád? - Orangután Te hogyan folytatnád? - Orangután
Lakatos István része
art&design

Evilági ökotópiák Evilági ökotópiák
Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés