bezár
 

színház

2019. 02. 17.
Sérülés és esztétika
ArtMan Egyesület a Trafóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén hetedik éve, hogy a húsz esztendős Trafó Kortárs Művészetek Házában egész estés produkcióval jelentkezik az ArtMan Egyesület. Éppen húsz éve annak is, hogy Tánceánia név alatt, először léptek nyilvánosság elé az egyesület magját képző művészek: a halmozottan sérült és ép mozgású előadók. Az idei előadás ezért a jelen pillanat, és a múlt keveredő képei köré szerveződik, egy kis visszatekintéssel a bejárt útra.

A bemutatóval egyidőben egy fotókiállítás is útjára indul, amelynek megnyitója az előadás után lesz a Trafó nagytermében. Megnyitó beszédet mond Králl Csaba, színházi szakíró. 20 képet, 20 megörökített pillanatot gyűjtöttek össze, amelyek megidézik a Tánceánia eltelt éveit.

Szkéné színház

A Tánceánia Együttes a kortárs táncművészetben elterjedt alkotó módszerekre alapozva hoz létre inkluzív táncelőadásokat, és Magyarországon egyedülálló módon tudja az alkotó munkába bevonni a legsúlyosabban érintett sérült csoportokat is. A tánc mindenkié! Nem az eltérő képességek feledtetése a cél, hanem a sérültségből fakadó, sajátos tartalmi és esztétikai minőségek felmutatása; a mindannyiunkban közös értékek hangsúlyozása. Céljaik közé tartozik, hogy hozzájáruljanak a sérülteket és a társadalom egészét elszigetelő előítéletek feloldásához, mert az akadálymentesítésre a lelkekben is szükség van.

Fellépéseikkel rendszeresen kínálnak lehetőséget az akadálymentes kultúra megmutatására, befogadására, megértésére. Öröm számukra, hogy ezzel a szándékkal egyre kevésbé vannak egyedül. Az elmúlt két évtizedben a hazai és nemzetközi művészvilág több jeles képviselőjével dolgoztak együtt, mint például Bozsik Yvette, a Candoco Dance Company, Palya Bea, Szalóki Ági, Tóth Evelin, és számos kortárs és jazz zenész. Húszéves munkássága elismeréseként az ArtMan Egyesület 2018-ban Lábán Rudolf Különdíjban részesült. 

Rendezők: Farkas Dorka, Gál Eszter
Előadók: Barkó Tamás, Eötvös Juci, Eszes Dávid, Farkas Dorka, Gál Eszter, Kalácska Levente, Kálmán Ferenc, Környei Kristóf, Potoczky Gábor, Tóth Károly és Bóta Ildikó
Meghívott vendégek a Tánceánia Együttes volt tagjai 
A fotókiállításon közreműködő művészek: Hatice Tulu  İçözü és Rubik Ernő.

Artman vol.7. - 20 kép
20 éves a Tánceánia Együttes: Jubileumi előadás és fotókiállítás
2019. 03. 06. 19:00
90 perc
Trafó Nagyterem
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Márton Gábor Csaba Apák fiai című előadása az AppArtban
színház

Felmagasztosulva Felmagasztosulva
Édes Anna a Miskolci Nemzeti Színházban
Antal Attila–Jobbágy Bernadett–Pál Dániel Levente: Akkor majd a gólya
színház

15 év bankrablás 15 év bankrablás
Modern Bonnie és Clyde a Ketten című bemutatóban

Más művészeti ágakról

zene

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja
69. Berlinale, 2019. február 7–17.
irodalom

Az Iskola a határon 60 éve Az Iskola a határon 60 éve
Kovács Ida válaszol


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés