bezár
 

film

2019. 03. 09.
Enyedi Ildikó és Nyáry Krisztián is mesél a Guerilláról
Március 7-től látható a mozikban Kárpati György Mór első nagyjátékfilmje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hamarosan mozikba kerülő Guerilla nem egy szokványos korrajzi film. Különleges, mégis – Fónagy Zoltán történész által is – hitelesnek titulált időutazásra invitálja nézőit a rendező. Fiatal, erdőben bujdosó gerillák, azaz népfelkelők gárdájának szemszögből nyerhetnek betekintést az érdeklődők a szabadságharc végét követő időszak világába. Héroszok felemlegetése helyett most névtelen, hétköznapi emberekre és szituációkra helyeződik a fókusz. Többek között Enyedi Ildikó és Nyáry Krisztián is nyilatkoztak a filmről.

Váradi Gergely

Kárpáti György Mór az SZFE filmrendező szakán végzett a Máthé Tibor operatőr és Enyedi Ildikó rendező-forgatókönyvíró vezette osztályban. Utóbbi mentorként segítette a Guerilla létrejöttét. Így beszél: „A filmet nézve egyszerre ott vagyok és itt is vagyok, a mában, és egy mai fiatal szemén keresztül is rá tudok nézni az élet alapkérdéseire.”

Máté Gábor hangsúlyozza: „Ez a film elgondolkodtatja az embert, hogy bizonyos dolgokban jó-e részt venni vagy jobb-e kimaradni belőle.” Pelsőczy Réka hozzáteszi: „A Guerilla segít nekem máshogy ránézni valamire, mint eddig. Nagyon hitelesnek éreztem. Egy olyan férfi szerepet mutat, amiben ciki gyávának lenni.” Nyáry Krisztiánnak nagyon tetszett az az alaphelyzet, hogy „egy picike, beszorított közösség életét mutatja a film, akik nem tudják, mi történik, és létezik-e még az az ügy, amiért harcolnak”.Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje, a Guerilla 1849-ben, a világosi fegyverletétel után játszódik, mikor sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. Barnabás (Váradi Gergely) korábban megszökött a sorozás elől, az öccse (Vilmányi Benett) vonult be helyette. Csak most, a vereség után csatlakozik a tízen-huszonéves, erdőben bujkáló gerillákhoz. A bűntudattól hajtott fiú bízik benne, hogy hazaviheti a testvérét, de egy hazugsága folytán besorozzák, így maradnia kell. Közel kerül egy lányhoz (Mészáros Blanka), aki a sebesülteket ápolja, és akibe az öccse szerelmes: ez tovább szítja a fivérek közötti ellentéteket. Barnabásnak hamarosan olyan döntéseket kell hoznia, amelyeknek egyre súlyosabb következményei lesznek. Kárpáti György Mór – aki személyesen is kötődik ehhez az időszakhoz, hisz a dédnagyapja nagyapja a szabadságharc idején Damjanich seregében harcolt – elmondja: „Fontosnak tartom azt a felfogást, amely szerint a történelem minden eddig élt ember közös története, nemcsak a híres hősöké.”

Vilmányi Benett

A Guerilla főszereplői Váradi Gergely, Mészáros Blanka, Vilmányi Benett, Radetzky Anna, Orbán Levente, Páll-Gecse Ákos és Vlagyimir Szvirszkij. A filmet Hartung Dávid fényképezte és Duszka Péter Gábor vágta. A dramaturg Lányi Zsófi, a jelmeztervező Szlávik Juli, a látványtervező Antal-Fógel Adrienn, a zeneszerző Asher Goldschmidt, a hangmérnök Balázs Gábor. Az alkotást a Proton Cinema gyártotta, producere Petrányi Viktória. A Guerilla a Filmalap Inkubátor Programjának 64 millió forintos támogatásával készült. A film 2019. március 7-én került a hazai mozikba a Mozinet forgalmazásában.

További videós ajánlások megtekinthetők Pelsőczy Rékától és Máté Gábortól a Mozinet YouTube csatornáján.

Forrás: Guerilla produkció

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Justin Baldoni: Két lépés távolság
Jacques Audiard: Testvérlövészek
Peter Farelly: Zöld könyv – Útmutató az élethez
film

Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét
Premier előtti közönségtalálkozókon vesz részt az Apró Mesék alkotócsapata

Más művészeti ágakról

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
színház

Hősök, árulók, bohócok: Coriolanus és a művészet egyesítő ereje Hősök, árulók, bohócok: Coriolanus és a művészet egyesítő ereje
Az ukrán Ivan Franko Nemzeti Drámai Színház vendégjátéka a MITEM-en
színház

Hetente három jó független előadás Budapesten Hetente három jó független előadás Budapesten
Beszélgetés Boross Martinnal
irodalom

Fejnehéz éjszakák Fejnehéz éjszakák
André Aciman: Nyolc fehér éjszaka. Ford.: Rácz Judit. Athenaeum Kiadó, 2018.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés