bezár
 

színház

2019. 03. 12.
Különleges Ibsen-adaptációt mutat be a kolozsvári magyar színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Henrik Ibsen Nóra című drámájának különleges adaptációját mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a kolozsvári előadás főhőse kómából ébred. Az előadásról tartott keddi sajtótájékoztatón Nagy Botond rendező elmondta, hogy Nóra kómából való ébredése a nézőket azon gondolkodtatja el, hogy kinek mit jelent a saját rémálmaihoz való kötődése és mit jelent a rémálmoktól való szabadulás.

Az előadás dramaturgja, Kali Ágnes elmondta: azt a világot próbálták megteremteni, ami a kómában lévő embert az ébredés előtt körülveszi. "Szándékunkban állt megjeleníteni, hogy egy nő milyen fázisokon megy végig, míg ki tud lépni egy olyan kapcsolatból, ami nem jó neki".

Szkéné színház

Amint Rancz András látványtervező elmondta: az ébredés előtti rémálmok világát vetítéssel érték el úgy, hogy az egyik vetítővászon szerepét betöltő hálót a nézőtér és a színpad közé feszítették ki.

A produkcióban szereplő színészek arról beszéltek, milyen kihívás számukra Nagy Botond rendezővel és az általa szervezett, fiatalokból álló csapattal együtt dolgozni. Szerintük a rendező és csapata egy teljesen új színházi világot hoz, aminek megfelelni a tapasztalt színészeknek is nagy feladat.

Visky András, a színház művészeti vezetője Thomas Ostermeier kortárs német rendezőt idézve jelentette ki: Henrik Ibsen korszakába léptünk, ő közel másfél évszázada ugyanis a legkorszerűbben fogalmazta meg azt a válsághelyzetet, amelybe a nyugati kultúra jutott, azt a kort, amelyikben "egyetlen vallásos hely maradt: a pénz temploma".

Az előadásban Nóra szerepét Ötvös Kinga játssza, színpadképét, jelmezeit Carmencita Brojboiu, digitális grafikáját Szederjesi Szidónia, zene és hangtervét Kónya-Ütő Bence készítette. A stúdióelőadás bemutatóját szombaton tartják.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés