bezár
 

film

2019. 03. 13.
Dokumentumfilm készült Kelemen Didák (1683-1744) minorita ferences rendfőnökről és misszionáriusról
Az alkotás premierjét szerdán tartják Miskolcon.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dokumentumfilm készült Kelemen Didák (1683-1744) minorita ferences rendfőnökről és misszionáriusról Czikora Ágnes elmondta, ez az első film, amely összefoglalja a misszionárius életét és bemutatja munkásságának, ténykedésének fontos állomásait. A film létrejöttét a miskolci Éltető Lélek Alapítvány kezdeményezte és finanszírozta, amelynek célja Kelemen Didák boldoggá avatása. A filmet a rendező által vezetett BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda készítette.

Kelemen Didák az erdélyi Baksafalván (a mai Kézdialmáson) született. 1717-ben lett a magyar minorita ferences rend főnöke, 1720-tól a maga alapította nyírbátori kolostort vezette. Intenzív hittérítői munkát folytatott a tiszai részeken, az országgyűléseken és vallásügyi komissziókon is érvényesítette befolyását hittársai érdekében. Számos iskolát és templomot épített, a szegények nagy pártfogója volt.

A Tisza-vidéket járva fejtett ki "áldásos tevékenységet, amit a róla szóló film idéz meg, amely nemcsak "bejárja életének fontos helyszíneit, hanem olyan interjúkkal építi, melyekből kiderül, mit hagyott örökül a misszionárius az utókornak" - fogalmazott a rendező.

A film megszólalói között van Gyulai Éva történész muzeológus, aki a korról és a Kelemen Didákhoz kapcsolódó épített örökségről beszél; Szabó-Tóth Kinga szociológus, aki a misszionárius társadalomra gyakorolt hatására, cselekedetei jelentőségére világít rá; Tóth Sándor szobrászművész, aki a hittérítőt több mint fél tucat alkotásban örökítette meg; Ternyák Csaba egri érsek és Kalna Zsolt minorita szerzetes, akik egyházi szerepét méltatják; Rancz Teréz, Kelemen Didák leszármazottja, aki a családi hagyományokat eleveníti fel és Várhelyi Krisztina, az Éltető Lélek Alapítvány elnöke.

Az alkotás közreműködője Kincses Károly, a Miskolci Nemzeti Színház művésze, aki az atyától származó szövegekből és imákból válogat.

Fotó: https://www.mindszentyalapitvany.hu/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés