bezár
 

színház

2019. 04. 05.
Budapest Táncszínház - Három nővér
A Budapest Táncszínház Három nővér című előadása Sághy Alexandra rendezésében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapest Táncszínház - Három nővér Április 29-én „A Tánc Világnapján” a Magyar Táncművészek Szövetsége nagyszabású gála estet rendez a Művészetek Palotájában, melynek keretében kerülnek  átadásra, olyan rangos szakmai elismerések, mint az  év legjobb alkotója díj.  A megtisztelő díjat a Budapest Táncszínház művészeti vezetője, Sághy Alexandra veheti át a 2018-ban bemutatásra került Három nővér című kortárs táncelőadásáért.

Az 1991-ben Földi Béla által alapított Budapest Táncszínház repertoárjában már korábban is megjelentek a klasszikus világirodalmi művek táncszínházi adaptációi. A Száz év magány és a Kislányom, Anne Frank című darabok sikerét követően az együttes Csehov drámájának non-verbális átdolgozásában a koreográfus, Sághy Alexandra a magány, a megalkuvás, a kilátástalanság, a reménytelenség, a nihilből való kitörés érzéseit jeleníti meg. A bemutatót követően a darabról megjelent kritikák szerint képvilágában érzékien gazdag, egyéni, lecsupaszítja és mélyebbre ás a Három Nővér történetében. A Budapest Táncszínház ezen darabjával meghívást kapott a győri XIV. Magyar Táncfesztiválra, illetve Budapesten számos alkalommal került bemutatásra a Várkert Bazárban és az együttes saját játszóhelyén, a DEPO stúdió színházban.

Szkéné színház

A nézők legközelebb az előadást május 15-én láthatják Tatabányán, illetve Budapesten május 23-án a Nemzeti Táncszínház új épületében a Millenárison.

A Három Nővér Sághy Alexandra rendezésében.

HÁROM NŐVÉR

Vágyainkba zárva….

Egy sors vagy három különböző életút? Egy karakter ábrándozása vagy a mindannyiunkból kiszabadulni vágyó lélek menekülése a hétköznapok realitásából?

Álmaink, reményeink, melyek tettek, tenni akarás hiányában vissza visszatérő fásult gondolatokká korcsosulnak, ezzel megfosztva magunkat a jelenben rejlő boldogság felismerésének, megélésének lehetőségétől. Az önmagunk által teremtett gondolatok, melyek önsajnálattal vannak mélyen átitatva kiábrándult közönybe süllyesztenek.

Részlet az előadásból. Fotó: Dusa Gábor

...maga az esszencia, az életérzés, a csehoviság, amit jól irányzott hívószavakkal (időtlenség, másoktól való függés, elvágyódás) ültet át mozgásba... Sághy klasszikus táncszínházi eszközökkel, igen jó táncosokkal, átgondoltan, nem illusztrálva, egy-két gyermeteg megoldást leszámítva (erőltetett vihorászás, az orosz dalbetét vagy az előnytelen, hálóingszerű jelmezek a főszereplőkön) hitelesen és végig koncentráltan fogalmazza meg a maga Három nővérét. A nagy előd, Pina Bausch hatását persze le nem tagadhatná, de nem is kell. Darabja korántsem utánzat. - részlet Králl Csaba az Élet és Irodalomban megjelent kritikájából.

Részlet az előadásból. Fotó: Dusa Gábor

...Sághy Alexandra kifinomult érzékkel bánik a kontrasztokkal. Lecsupaszítja és még mélyebbre ás a Három nővér történetében. Egyszerű, tömény, innovatív és magával ragadó.  Az álmokkal, reményekkel, ábrándokkal, félelmekkel és temérdek önsajnálattal átitatott falakkal teremti meg saját börtönüket... - részlet Tőkés Imola írásából.

További információk a www.budapestdancetheatre.hu oldalon érhetők el.

Fotók: Dusa Gábor, www.budapestdancetheatre.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kakukkfészek a Radnótiban
Interjú Kristóf Krisztiánnal nyitottságról, örökölt hitelességről, a klasszikus és az új cirkusz találkozásáról
Interjú Bazsó Adriennel színház-pedagógiáról, nyitottságról és kíváncsiságról, kezdésről és újrakezdésről
színház

Hősök, árulók, bohócok: Coriolanus és a művészet egyesítő ereje Hősök, árulók, bohócok: Coriolanus és a művészet egyesítő ereje
Az ukrán Ivan Franko Nemzeti Drámai Színház vendégjátéka a MITEM-en

Más művészeti ágakról

David Wark Griffith: Letört bimbók
irodalom

A séf ajánlata: délvidéki románc A séf ajánlata: délvidéki románc
P. Horváth Tamás A Zsolnay című regényének pécsi bemutatója
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés