bezár
 

irodalom

2019. 04. 25.
Versum Nemzetközi Költészeti Fesztivál & Workshop 2019
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Versum Nemzetközi Költészeti Fesztivál & Workshop 2019 Ismét megszervezi minifesztiválját a nemzetközi líra online fóruma, a Versum. Az eseményt május 16-án, a Három hollóban rendezik meg, tudatták a szervezők a prae.hu művészeti portállal.

2014 decemberében azzal a céllal jött létre a Versum, hogy a magyar irodalmi térben – különösen a könyvpiacon – háttérbe szorult világlírának, a fordított versnek legyen otthona. 2015 decemberében, az online folyóirat első születésnapját idehaza párját ritkító nemzetközi költészeti fesztivállal ünnepelte, amelyen részt vett a francia Franck Fontaine, a brazil Márcio-André, a horvát Marco Pogačar és az amerikai Sam Taylor. Az első évben a Versumon megjelent legjobb versfordításért járó díjat – Szüts Miklós festményét – pedig Fenyvesi Orsolya nyerte el Anne Sexton-fordításával.

A 2018-ban vérfrissítésen átesett, új szerkesztőkkel kibővült Versum ismét megrendezi hiánypótló programját. Május 16-án délelőtt az ELTE, az UniWien és a Versum közös fordítói workshopjának áprilisi, bécsi alkalma után (amelyet Schein Gábor vezetett) a második, budapesti fordulójára kerül sor. Az est 17 órakor a Jan Wagner és Federico Italiano által szerkesztett „Grand Tour. Reisen durch die junge Lyrik Europas” című összeurópai költészeti antológia bemutatásával kezdődik: Federico Italianót Gerevich András kérdezi (a beszélgetés angol nyelven folyik majd). A beszélgetést követően 19 órától az osztrák Sandra Gugič, a német Christiane Heidrich, a portugál João Miguel Henriques, az olasz Federico Italiano és a litván Arvis Viguls olvasnak fel verseikből eredeti nyelven, miközben kivetítve lesznek olvashatók a magyar fordítások. A programot Krizbai Domonkos (Antropomorf) színesíti gitárjátékával.

versum

A fesztiválnak, mint első alkalommal, ezúttal is része a Versum-díj átadása. A szerkesztőség a versfordítás mint műfaj elismertetése érdekében hozta létre a díjat, valamint hogy ezzel köszönjék meg és méltányolják a fordítók munkáját. A 2019-es díj egy eredeti Tarr Hajnalka-kép lesz. A zsűri tagjai: Fenyvesi Orsolya, Mesterházi Mónika, Szijj Ferenc és Tarr Hajnalka, valamint a szerkesztőség részéről Mohácsi Balázs. A zsűri az előző díj átadásától, a 2015 decemberétől 2019 januárjáig tartó bő hároméves időszakban megjelent fordítások közül választotta ki legelőször az öt legjobbnak ítélt szöveget, amelyek a következők:

vsdij

 

Robert Bly: Őszi nyugtalanság – Bajtai András
Raymond Carver: Az első házunk Sacramentóban – Berta Ádám
Teona Galgoţiu: dawnting – Győrfi Kata
Mark Strand: Hogy mire gondolj – Závada Péter
Szerhij Zsadan: Lukoil – Vonnák Diána

Hogy ezek közül melyik érdemli ki ezúttal a Versum-díjat, az május 16-án derül majd ki a Három Hollóban.

A program a Goethe Intézet, a Latvian Literature, az Olasz Kultúrintézet, az Osztrák Kulturális Intézet, az UniWien és az ELTE támogatásával jön létre.
Helyszín: Három Holló (Bp., Piarista köz 1.)
Időpont: 2019. május 16., 17:00
A belépés ingyenes.
Facebook-esemény

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Seholtól a semmibe, Heinekennel és podlenkával Seholtól a semmibe, Heinekennel és podlenkával
Sehol. Bodor Ádám új könyvének bemutatója
irodalom

Hiteles fikció a gyerekirodalomtól a drámáig Hiteles fikció a gyerekirodalomtól a drámáig
Beszámoló a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 4. napjáról
irodalom

Vajon fog olvasni? Vajon fog olvasni?
Kerekasztal-beszélgetés

Más művészeti ágakról

Interjú Rév Marcell operatőrrel rendezőkről, trendekről, filmekkel eltöltött évekről
Interjú Halász Glória filmrendezővel nyitottságról, szerzőiség és hitelesség egyensúlyáról, valamint az önmagunkba vetett hitről
film

Én vagyok Vasember Én vagyok Vasember
Bosszúállók: Végjáték


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés