bezár
 

irodalom

2019. 04. 25.
Versum Nemzetközi Költészeti Fesztivál & Workshop 2019
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Versum Nemzetközi Költészeti Fesztivál & Workshop 2019 Ismét megszervezi minifesztiválját a nemzetközi líra online fóruma, a Versum. Az eseményt május 16-án, a Három hollóban rendezik meg, tudatták a szervezők a prae.hu művészeti portállal.

2014 decemberében azzal a céllal jött létre a Versum, hogy a magyar irodalmi térben – különösen a könyvpiacon – háttérbe szorult világlírának, a fordított versnek legyen otthona. 2015 decemberében, az online folyóirat első születésnapját idehaza párját ritkító nemzetközi költészeti fesztivállal ünnepelte, amelyen részt vett a francia Franck Fontaine, a brazil Márcio-André, a horvát Marco Pogačar és az amerikai Sam Taylor. Az első évben a Versumon megjelent legjobb versfordításért járó díjat – Szüts Miklós festményét – pedig Fenyvesi Orsolya nyerte el Anne Sexton-fordításával.

A 2018-ban vérfrissítésen átesett, új szerkesztőkkel kibővült Versum ismét megrendezi hiánypótló programját. Május 16-án délelőtt az ELTE, az UniWien és a Versum közös fordítói workshopjának áprilisi, bécsi alkalma után (amelyet Schein Gábor vezetett) a második, budapesti fordulójára kerül sor. Az est 17 órakor a Jan Wagner és Federico Italiano által szerkesztett „Grand Tour. Reisen durch die junge Lyrik Europas” című összeurópai költészeti antológia bemutatásával kezdődik: Federico Italianót Gerevich András kérdezi (a beszélgetés angol nyelven folyik majd). A beszélgetést követően 19 órától az osztrák Sandra Gugič, a német Christiane Heidrich, a portugál João Miguel Henriques, az olasz Federico Italiano és a litván Arvis Viguls olvasnak fel verseikből eredeti nyelven, miközben kivetítve lesznek olvashatók a magyar fordítások. A programot Krizbai Domonkos (Antropomorf) színesíti gitárjátékával.

versum

A fesztiválnak, mint első alkalommal, ezúttal is része a Versum-díj átadása. A szerkesztőség a versfordítás mint műfaj elismertetése érdekében hozta létre a díjat, valamint hogy ezzel köszönjék meg és méltányolják a fordítók munkáját. A 2019-es díj egy eredeti Tarr Hajnalka-kép lesz. A zsűri tagjai: Fenyvesi Orsolya, Mesterházi Mónika, Szijj Ferenc és Tarr Hajnalka, valamint a szerkesztőség részéről Mohácsi Balázs. A zsűri az előző díj átadásától, a 2015 decemberétől 2019 januárjáig tartó bő hároméves időszakban megjelent fordítások közül választotta ki legelőször az öt legjobbnak ítélt szöveget, amelyek a következők:

vsdij

 

Robert Bly: Őszi nyugtalanság – Bajtai András
Raymond Carver: Az első házunk Sacramentóban – Berta Ádám
Teona Galgoţiu: dawnting – Győrfi Kata
Mark Strand: Hogy mire gondolj – Závada Péter
Szerhij Zsadan: Lukoil – Vonnák Diána

Hogy ezek közül melyik érdemli ki ezúttal a Versum-díjat, az május 16-án derül majd ki a Három Hollóban.

A program a Goethe Intézet, a Latvian Literature, az Olasz Kultúrintézet, az Osztrák Kulturális Intézet, az UniWien és az ELTE támogatásával jön létre.
Helyszín: Három Holló (Bp., Piarista köz 1.)
Időpont: 2019. május 16., 17:00
A belépés ingyenes.
Facebook-esemény

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés