bezár
 

irodalom

2019. 05. 03.
Ürmös Attila: Itt senki sem turista
BalkanRat2
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A „rat” szerbül háborút, angolul patkányt jelent. Patkányok háborúja. Patkány háború. Volt, van, lesz. A történelmi-társadalmi krízisek, háborúk, rossz idők maradandó személyes traumákat okoznak, amelyek feldolgozása létfontosságú. Ennek a hit, a filozófia és a tudomány mellett egyik lehetősége a művészet. Talán a művész van a legnehezebb helyzetben, mert nincs elég időbeli rálátása a dolgok mimetikus és katartikus bemutatásához.

A délszláv polgárháború (1991–1999) alatt számtalan filmes, irodalmi, színházi stb. alkotás született, ami megkísérelte lényegének ábrázolását. Egy bosnyák szobrász a szétbombázott szarajevói otthonok hulladékaiból, törmelékéből épített szívszorító installációkat… Elmúlt közben 20 év, talán most már szembenézhetünk vele. – A 10 részes sorozat a Vajdaságból elmenekült, átköltözött vagy ottmaradt magyar írók-költők műveire alapul, felhasználva a performansz, zene, film, képzőművészet lehetőségeit is.

Ürmös Attila (1969, Szabadka) író, performer, dj. Az Opál Színház (1995-) és a Szépírók Társaságának (2011-) tagja. Megjelenés előtt álló életrajzi kötetéből az ex-Jugoszláviában töltött ifjúságának (sorkatonaság, háborús miazma, emigrálás) fényképeiből válogat, keserűen humoros stílusában.

Program

az Opál Színház fónikus-zenei performansza

Szöveg: Ürmös Attila. Ének/hang: Ürmös Attila – Brenner Zoltán, Damu Andor, Syporca Whandal. Zene: Baksa Gáspár (gitár), Falcsik Tigris (dob), Talán Miklós (fúvósok), Ürmös Attila (harmonika). Rendezte: Triceps

Időpont: 2019. május 3. (péntek), belépés: 19h, program: 20h

Mersz Klub, Budapest VIII., Csobánc u. 10.

(szuterén utcai helyiség, vasajtóval)

A belépés ingyenes.

Az esemény FB-oldala: https://www.facebook.com/events/406981683364836/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hiszek az ihletben Hiszek az ihletben
Interjú Térey Jánossal
irodalom

Diverz megoldások közelképekre Diverz megoldások közelképekre
Pungor András, A hetedik nap a papáé, Budapest, Scolar Kiadó, 2019
irodalom

Fejnehéz éjszakák Fejnehéz éjszakák
André Aciman: Nyolc fehér éjszaka. Ford.: Rácz Judit. Athenaeum Kiadó, 2018.
26. Nemzetközi Budapesti Könyvfesztivál, Gyerek(b)irodalom

Más művészeti ágakról

építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
Ivan & The Parazol lemezbemutató koncert, Akvárium Klub, 2019. 05. 03.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés