bezár
 

film

2019. 06. 01.
A Hazug című kisfilm a Global Short Film Awardson versenyzett
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
A Global Short Film Awards a Cannes-i Filmfesztiváltól különállóan, de annak helyszínén, és azzal egy időben kerül megrendezésre 2015 óta. A versenyre egyaránt nevezhetnek profi és amatőr filmkészítők a világ minden tájáról. Ennek keretében mutatták be a zsűri válogatásának szekciójában Kámán Albert Hazug című kisfilmjét.

A Hazug története szerint fiatal pár érkezik egy erdei házba, hogy nyugalomban tölthessék együtt a hétvégét. Az idilli környezet azonban nem a kikapcsolódást és feloldódást hozza el számukra. A lány gyanús jeleket talál, amikből arra következtet, hogy barátja megcsalja őt. A hétköznapokban elpalástolt problémák a felszínre kerülnek, a fiút pedig egyre érthetetlenebb vádak érik. A lány tudatmódosító szerekkel próbálja enyhíteni a kínzó bizonytalanságot, de azok csak gyanakvását erősítik. Elhatalmasodik rajta az őrület, álom és valóság torz rémképpé mosódnak össze. A belső utazás a lány lelkének mélyére, sötét titkaihoz vezet. 

A Hazug vetítése

A Hazug vetítése

Kámán Albert önköltségből, kis stábbal, családias hangulatban forgatta első, 22 perces kisfilmjét, melyet személyes élmények inspirálták. A film szokatlan, egyedi hangzású zenéjét az Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas Bánkövi Gyula szerezte, főszereplője Nagyistók Edit, titokzatos zárójelenetében pedig feltűnik Lukáts Andor is.

Kámán Albert

Kámán Albert

A Hazug hétköznapi traumákból és az emberi életet meghatározó bizonytalanságokból építi fel világát. „A bizalmatlansággal járó félelem és kétkedés, amelyek észrevétlenül behálóznak minket és kapcsolatainkat. Éppen ettől olyan tragikusak, hogy kifelé semmi nem látszik belőlük" – nyilatkozta a rendező, aki a bemutatón átélt siker után nagyjátékfilm forgatását készíti elő, melyben szintén Lukáts Andorral fog együtt dolgozni.

A Hazug rendezője mellett egy 13 éves pécsi fiú, Százados Ábel is részt vett a Global Short Film Awardson Soha című, mobiltelefonnal forgatott, fekete-fehér amatőr kisfilmjével, amelyért korábban a World Peace and Tolerance Institute Awards zsűrijétől megkapta a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját, és amely megtekinthető az interneten is.

Forrás: Film.hu és Hazug produkció

Képek: Hazug produkció

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés