bezár
 

film

2019. 08. 30.
A Telluride-on lesz Tóth Barnabás filmjének világpremierje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Telluride-on lesz Tóth Barnabás filmjének világpremierje Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjének világpremierje a pénteken kezdődő Telluride-i Filmfesztiválon lesz, amelyre magyar filmek közül legutóbb a Saul fia jutott el.

A közleményben felidézik, hogy a sokak által az Oscar előszobájaként számon tartott coloradói fesztivál olyan filmek indulását alapozta meg, mint a Kék bársony, a Gettómilliomos, A király beszéde, az Ida, a Roma vagy A mások élete.

A Telluride-i Filmfesztivál fő programjába idén olyan rendezők új filmjei kaptak meghívást, mint Pedro Almodóvar, Terrence Malick, James Mangold, Edward Norton vagy Agnes Varda.

Mint írják, Tóth Barnabás Akik maradtak című új filmje lélekemelő, könnyedséggel és melegséggel teli történet a szeretet gyógyító erejéről. A film egyik főszereplője Aladár, a magányos nőgyógyász. Egyik fiatal páciense, Klára dacos kamaszlány, aki makacsul "várja haza" szüleit a haláltáborból a II. világháború utáni Budapesten. Kettejük egymásra találása, majd páratlanul komplex és gazdag kapcsolata áll a viharos történelmi időkbe ágyazott film középpontjában. Klára impulzív és makacs kamaszból fokozatosan fiatal nővé érik a férfi óvó szárnyai alatt, míg az orvos élete új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által. Mindketten a túléléssel küszködnek, de talán több eséllyel, mint más kortársuk, mert korábbi életükből van elegendő szeretetforrásuk, ami nemcsak 1944 traumáját segít begyógyítani, hanem tartást ad az 19050-es éveket is átvészelni.

A film főszereplői, Hajduk Károly és Szőke Abigél mellett a további szerepeket Nagy Mari, Lukáts Andor, Zsurzs Kati, Simkó Katalain, Horkay Barnabás, Varga Veronika, Jordán Adél, Stefanovits Angéla, Igó Éva, Spitzer Gyöngyi és Paizs Miklós alakítják. 

Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült. A forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írták, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes volt. A film az INFORG-M&M FILM gyártásában készült, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

A II. világháború utáni Budapesten játszódó alkotás magyarországi premierje szeptember 19-én lesz a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol egyedüli magyar produkcióként szerepel majd a nagyjátékfilmek versenyében. Az Akik maradtak az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja támogatásával készült. A film szeptember 26-tól kerül a magyarországi mozikba.

Kép forrása: Magyar Nemzeti Filmalap

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés