bezár
 

irodalom

2019. 09. 06.
Margaret Atwood és Salman Rushdie a Booker-díj döntősei között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Margaret Atwood és Salman Rushdie a Booker-díj döntősei között Margaret Atwood és Salman Rushdie is szerepel a Booker-díjra jelölt hat szerző között.

Korábban már mindkét író elnyerte a rangos brit irodalmi díjat.

Margaret Atwood A szolgálólány meséje című regényének jövő héten megjelenő folytatásával, a The Testaments című regénnyel került a Booker-díj rövid listájára. A The Testaments története 15 évvel az eredeti regény vége után kezdődik - ismertette a BBC News.

A 79 éves kanadai Atwood korábbi regényei közül ötöt jelöltek Booker-díjra, köztük 33 évvel ezelőtt A szolgálólány meséjét is. A vak bérgyilkos 2000-ben el is nyerte a rangos elismerést.

The Testaments című regényt szeptember 10-én éjféltől lehet megvásárolni. Aznap Atwood a londoni Nemzeti Színházban beszél majd a könyvről, az eseményt a világ számos mozijában is meg lehet majd nézni, magyar filmszínház nem szerepel egyelőre az írónő honlapján olvasható listán.

Salman Rushdie idén a Quichotte című könyvével szerepel a díjesélyesek között. Az éjfél gyermekei című regénye 1981-ben elnyerte a Booker-díjat, a díj alapításának 40. évfordulóján, 2008-ban pedig az addigi Booker-díjasok legjobbjának választották.

Augusztusban megjelent új regényét Miguel de Cervantes klasszikusa ihlette: a történet főszereplője egy idősödő utazó ügynök, aki Amerikát járja, hogy bizonyítsa, méltó egy tévésztár kezére. 

A Booker-díj rövid listáján az egyetlen amerikai szerző az Illinoisból származó, Edinburgh-ban élő Lucy Ellmann, aki egy mondatban írta meg ezeroldalas Ducks, Newburyport című regényét. A mű narrátora egy ohiói háziasszony, aki múltjára, családjára és hazájára emlékezik, miközben a cseresznyés piték tetejét rácsozza. A zsűri egyik tagja, Joanna MacGregor "műfaji meghatározó regényként", "a veszteség és bánat himnuszaként" méltatta.

A további három díjjelölt között van a nigériai származású, Amerikában élő Chigozie Obioma regénye, az An Orchestra of Minorities , a Londonban született, angol-nigériai Bernardine Evaristo nyolcadik regényével, a Girl, Woman, Otherrel, valamint Elif Shafak brit-török író 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World című regényével.

Az 50 ezer fonttal (18,2 millió forinttal) járó Booker-díj nyertesének nevét október 14-én jelentik be.

Tavaly a belfasti származású Anna Burns nyerte el a Booker-díjat Milkman regényével, amely a felnőtté válással foglalkozik.

Kép forrása: Biography

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés