bezár
 

irodalom

2019. 09. 22.
Képzelet és klímaválság - beszélgetés- és kirándulássorozat ősszel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az xtro realm csoport őszi diszkusszív gyakorlatai a képzelet fogalmát veszik górcső alá. A beszélgetés- és kirándulássorozat célja, hogy különböző szempontok mentén számot vessen az emberi gondolkodás meghatározottságaival, lehetővé téve a lokális képzelet felszabadítását. 

A klímaválság helyi kihívásaival való társadalmi szembenézés ugyanis csak akkor lehetséges, ha a társadalom képes választ adni olyan alapvető kérdésekre, minthogy mi tekinthető természetnek, honnan származnak a klímaválsággal kapcsolatos narratívák és miként képzelhető el az új körülmények szerint újraszerveződő társadalom.

A sorozat első alkalmával a társadalmi képzelet fogalmát járják körbe a meghívott vendégek, György Péter és Sipos Balázs közreműködésével szeptember 23-án este 7 órakor az FKSE-ben. 

Társadalmi képzelet és klímaváltozás
A bevezető alkalom a magyar társadalmi képzeletben megjelenő természetfogalmat járja körül. Ennek keretében a vendégek segítségével arról is szó esik majd, hogy elképzelhető-e a klímaválságról való gondolkodás dekolonializálása, a globálisan történő ökológiai folyamat helyi megközelítése, és ha igen, a művészet ebben milyen szerepet tölthet be. Bodor Ádám és Makovecz Imre munkásságán keresztül vizsgálják a kulturálisan emberekkel élő természetfogalmakat.
Beszélgetőtársaink: György Péter és Sipos Balázs.

Soron következő események:

Fenntarthatóság és nemnövekedés
2019. október 10. Előadó és házigazda: Logan Stranchock
Látogatás a Zsámboki Biokertben

Ökofeminizmus és poszthumán
2019. október 21. Meghívott előadó: Kiss Kata
FKSE

További tematikus programok az évadban:

Természeti szerződés 
Az űr gyarmatosítása
Regionális klímaszcenáriók 
Ökokritika és apokalipszis
Kihalási események, az ember vége 
Képzőművészet a klímaválságban
Marx és az ökológia
Az energia materialitása

A programok Zilahi Anna és Süveges Rita szervezésében, az xtro realm csoport az OFF-Biennálé 2020-as Levegőt! című kiadására készülő projektjének részeként valósulnak meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Közösség az immunitáson túl Közösség az immunitáson túl
Roberto Esposito társadalomfilozófiája és az emberi biztonsági rendszer megnyitása
irodalom

Irodalom feketén-fehéren Irodalom feketén-fehéren
A Háttérzaj irodalmi kör a Fekete Zaj fesztiválon járt
irodalom

Huszonegyedik #15 Huszonegyedik #15
A jövőből jövő lövő

Más művészeti ágakról

art&design

A hely és a tárgy szimfóniája A hely és a tárgy szimfóniája
Élménybeszámoló a Kiscelli Múzeum „Ragyogj!” című kiállításáról
art&design

Auswanderer Raus! Auswanderer Raus!
A magyar performansz története 1966–2018 (3): Disszidens művészek: Altorjay, Szentjóby, Baksa-Soós, Halász, Kántor, Najmányi, Botond, Tót... (1967–79)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés