bezár
 

art&design

2019. 10. 16.
Fotóhónap - Nobuyoshi Araki kiállítása a Mai Manó Házban
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Fotóhónap - Nobuyoshi Araki kiállítása a Mai Manó Házban A Japán fotográfia egyik legismertebb alkotója, Nobuyoshi Araki életművét áttekintő kiállítás nyílik szerdán a budapesti Mai Manó Házban, a Fotóhónap 2019 kortárs fotográfiai fesztivál keretében.

Egy világhírű alkotó gazdag munkásságát mutatja be az Érzelmes utazás című tárlat, elsőként a közép-európai régióban - közölte a Fotóhónap hivatalos nyitókiállításának keddi sajtótájékoztatóján Baki Péter, a Mai Manó Ház igazgatója.

Baki Péter emlékeztetett arra, hogy az eddig kétévente megrendezett Fotóhónap immár évente jelentkezik, idén az eddiginél is több magángaléria csatlakozásával.

Motoo Hiszako kurátor hozzátette: az idén már 79 éves Nobuyoshi Araki külföldön a legismertebb japán fotográfus, de hazájában is szinte mindenki ismeri.

Arakinak az Érzelmes utazás című, 1971-es album hozta meg a hírnevet: ebben a fotográfus saját nászútját dokumentálta, szépítés nélkül megmutatva az apró részleteket is. A főszereplő a felesége, Yoko, akinek szomorkás arca melankolikus hangulatot ad az egész ciklusnak. A házasságnak 1990-ben Yoko betegsége, majd halála vetett véget, ezt a fájdalmas folyamatot követik végig a Téli utazás című album képei.

A megözvegyült Araki számos motívumot ekkor fedezett fel: mivel a felesége halálos ágya melletti liliomfa ág éppen Yoko halálakor borult virágba, ezt követően a fotográfus képein is gyakorta örökít meg például virágokat - mondta el Motoo Hiszako.

Világszerte jól ismert sorozat a Tokyo Comedy is, melyben Araki a japán főváros utcáit, apró szegleteit és lakóit ábrázolja, elsősorban nőket, sokszor általa kikötözött modelleket vagy prostituáltakat.

A budapesti látogató gazdag keresztmetszetet kap a világhírű Eratos című albumból is, amely makroobjektívvel fotózott képeket vonultat fel az emberi testről és az azt körülvevő tárgyakról.

Noha a mester szinte kizárólag filmre dolgozik, egyfajta személyes naplóként Polaroid géppel dokumentálja az életét; ezekből a képekből a kurátor mozaikszerű tablókat állított össze 18 éven felülieknek.

A legfrissebb munkákat a Virág/Játékbaba szekció mutatja be, ennek két képét a világhírű fotográfus a budapesti közönség számára készítette.

Nobuyoshi Araki kiállítása 2020. január 19-ig látogatható a Mai Manó Házban.

Kép forrása: maimano.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Nora Fingscheidt: Kontroll nélkül
Háttérinterjú Osváth Gáborral a fiatal magyar filmről, pályakezdésekről, motivációról
„Mire való ez a gomb?” – Egy este Bruce Dickinsonnal, Budapest Kongresszusi Központ, 2019. november 2.
színház

Az ember, a polgár és a diák Az ember, a polgár és a diák
Petőfi és Az apostol mint tantermi dráma a k2 Színház előadásában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés