bezár
 

irodalom

2019. 10. 30.
Átadták az idei Szépíró-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 28-án sor adták át a Szépírók Társasága által alapított Szépíró-díjakat. Idén a szépirodalmi kategóriában díjazott Ungváry Rudolf, és az irodalomkritikai díjat elnyerő Szilágyi Zsófia mellett Ferencz Mónika költő és műfordító vehette át a díj történetében elsőként a Junior Szépíró-díjat. 

A Szépírók Társasága 2001-ben alapította Szépíró-díját, amely az évek során a díj a magyar irodalmi élet egyik legrangosabb elismerésévé vált, amelyet a Szépírók Társasága tagjaiból alakult szakmai zsűri ítélt oda az előző év legkiemelkedőbb próza-, vers- és esszékötetéért.

A Szépíró-díj 2018-as újraindításával egy több mint egy évtizedes tradíció éledt újjá. A díjat ettől kezdve két kategóriában két szerzőnek adják át szépirodalmi, illetve irodalomkritikai tevékenységért. Immár nem az előző évben megjelent kötetért, hanem a díjátadást megelőző néhány évben a kortárs magyar irodalom gazdagodásához nyújtott kimagasló hozzájárulásért. A szakmai zsűrizés is ugyanezt a hagyományt követi, s így változatlanul biztosítéka annak, hogy állami ideológiáktól és kereskedelmi érdekektől is független döntés szülessen, amely olyan művekre, műfajokra és szerzőkre is felhívhatja a figyelmet, akiknek más csatornákon keresztül kevesebb esélyük van az elismerésre, s így a szélesebb körű ismertségre.

Az irodalom folyamatos utánpótlásának támogatójaként a Szépírók Társaságának elnöksége és a zsűri úgy határozott, hogy 2019-ben Junior-díjat is kioszt a hagyományos szépirodalmi és irodalomkritikai elismerés mellett. A Junior Szépíró-díjat, olyan 35 év alatti szerzők munkásságának elismerésére hozták létre, akik egyrészt érdemi figyelmet keltettek irodalmunkban, másrészt tevékenységük adott esetben másokat is alkotásra inspirál. E díj elindításához Bitó László nagylelkű hozzájárulása teremtett anyagi lehetőséget.

Idén a  Babiczky Tiborból, Garaczi Lászlóból és Tóth Krisztinából álló szakmai zsűri Szépíró-díjjal ismerte el Ungváry Rudolf szépirodalmi, társadalomelméleti és közéleti-publicisztikai munkáját, valamint Szilágyi Zsófia irodalomkritikai műveit, továbbá a tudományos képzésben nyújtott tevékenységét. Az idén alapított Junior Szépíró-díjat Ferencz Mónika kapta, kiemelkedő költői és műfordítói tevékenységéért. Szilágyi Zsófiáról Margócsy István írt laudációt, Ungváry Rudolfot Földényi F. László laudálta, Ferencz Mónikát pedig Szálinger Balázs.

Fotó: Szilágyi Lenke

A korábbi évek díjazottai

2001 – a Magyar Rádió Irodalmi Osztálya, Márton László, Oravecz Imre, Radnóti Sándor; 2002 – Kovács András Ferenc, Sípos Gyula, Spiró György; 2003 – Hamvai Kornél, Kálmán C. György, Nádasdy Ádám; 2004 – György Péter, Németh Gábor, Térey János; 2005 – Angyalosi Gergely, Grendel Lajos, Tóth Krisztina; 2006 – András Sándor, Beney Zsuzsa, Földényi F. László; 2007 – Györe Balázs, Tandori Dezső, Tábor Ádám; 2008 – Borbély Szilárd, Karátson Endre, Lator László; 2009 – Aczél Géza, Krasznahorkai László, Takács Ferenc; 2010 – Bán Zoltán András, Győri László, Vajda Miklós; 2011 – Garaczi László, Marno János, Veres András; 2012 – Bodor Ádám, Margócsy István, Villányi László; 2013 – Báthori Csaba, Oravecz Imre, Szálinger Balázs; 2018 – a díj előző évekbeli szünetelésére tekintettel a támogatók jóvoltából összesen hat szerző részesülhetett elismerésben: Csaplár Vilmos, Krusovszky Dénes, Molnár Krisztina Rita, Schein Gábor, Szilasi László és Tolnai Ottó.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Kiút a közönyből Kiút a közönyből
Anne Cathrine Bomann: Agathe, fordította Petrikovics Edit, Jelenkor Kiadó, 2019
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A zenéért és a közönségért A zenéért és a közönségért
Interjú Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, koncertmesterrel sikerről és korunk zenei piacának követelményeiről
Eszmefuttatás a iamyank Ensemble Live at CAFe Budapest lemezéről
színház

Shakespeare járvány idején Shakespeare járvány idején
Gyulai Shakespeare Fesztivál 2020
gyerek

Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák
Július 9-én érkezik a mozikba a népszerű sorozat legújabb része


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés