bezár
 

építészet

2019. 11. 12.
Emlékkiállítás és 15. Molnár Péter-díj átadása a FUGA-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékkiállítás és 15. Molnár Péter-díj átadása a FUGA-ban November 4-én került megrendezésre a 15. Molnár Péter-díjátadó és az Arnóth Lajos (1929 - 2017) építész emlékkiállítás a FUGA - Budapesti Építészeti Központban. 

Arnóth Lajost (1929–2017) elsősorban a Mesteriskola mestereként ismerték a legtöbben, amelynek élete utolsó 17 évében a vezetője is volt. Több generáció építészeire gyakorolt meghatározó hatást. Oktatói tevékenysége talán Kotsis Iván pedagógiai munkásságához mérhető.

Építészként leginkább a '60-as évek ikonikus jelentőségű BHG gyárának tervezőjeként ismerjük. A FUGA-ban nyílt kiállítás a kevésbé ismert, elsősorban az Iparterv munkatársaként készített munkáival kísérli meg bemutatni az életművet, így késői lakóépület terveit most láthatja először a nagyközönség. 

Az események a díjátadóval kezdődtek. Molnár Péter kétszeres Ybl-díjas építész emlékére, az építészet magas szintű művelésének és az építészeti kultúra terjesztésének elismerésére hozta létre a Molnár Péter-emlékdíjat 2004-ben Molnár Péter özvegye, Baló Borbála és Winkler Barnabás építész. A díjazottak személyéről egy héttagú kuratórium dönt, melynek tagjai - az alapítók mellett - Mónus János kuratóriumi elnök, Ferkai András, Pazár Béla, Kalmár László és Szabó Levente (2019 óta). 

Az elismeréseket hagyományként a HAP Galéria építész-életműkiállításának megnyitóján adják át, melynek 2015 óta a FUGA ad otthont. Hétfőn Arnóth Lajos építész emlékkiállításának megnyitóján vehette át a díjakat Falvai Balázs, Nagy Márton és Török Dávid építészek (dmb műterem), valamint Hartmann Gergely építész, kutató. Nagy érdeklődés övezte a 15. alkalommal átadott emlékdíjat, szinte teltház volt az eseményen, ahol Winkler Barnabás és Mónus János beszéde után következett a díjak átadása. A díjakat Baló Borbála, Molnár Péter özvegye, Mónus János és Winkler Barnabás adta át, ezt követően Golda János építész megnyitotta a Arnóth Lajos (1929–2017) építész emlékkiállítást.

Felhasznált anyagok: epiteszforum.hufuga.org.hu

Képek: epiteszforum.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés