bezár
 

film

2019. 12. 01.
Átadták a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című filmje kapta a legjobb kisjátékfilm díját, a dokumentumfilmek közül Alexander Abramov Palekh - Újra a térképen című munkáját, az animációs és kísérleti filmek közül pedig Gianluca Abbate Szupermarket című alkotását díjazták a szombaton zárult 22. Faludi Nemzetközi Filmszemlén - közölték az MTI-vel a szervezők.  

A Faludi Nemzetközi Filmszemle a magyar jezsuita rendtartomány huszonkét éve létrehozott rendezvénye, amelyhez tizedik éve fotópályázat is társul. A tematikus rendezvény idei vezérmotívuma a "hívás" volt. A filmes díjakról Almási Tamás filmrendező, Lázár Kovács Ákos médiakutató, Karl Markovics osztrák színész-rendező és Ujj Mészáros Károly filmrendező döntött. A négynapos filmszemle versenyprogramjában 22 kisjátékfilm, 19 dokumentumfilm, valamint 10 animációs és kísérleti film szerepelt. A magyar produkciók mellett amerikai, fehérorosz, iráni, izraeli, lengyel, olasz, orosz, spanyol és ukrán filmesek munkáit is bemutatták. A szombati eredményhirdetésen a legjobb elsőfilmes rendező díját Almási Zsolt kapta Figyelj már oda című filmjéért. A legjobb filmegyetemi hallgató díját Szeleczki Rozáliának ítélték oda Rozgonyiné című munkájáért, amely az ökumenikus zsűri díját is elnyerte. A legjobb színész díját Marta Bayarri kapta aki Jorge Yudice Krokodil című filmjében szerepelt. A filmet a zsűri különdíjjal jutalmazta. A középiskolai diákzsűri díját Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora című produkciójának ítélték, az egyetemi diákzsűri díját pedig ugyancsak Szeleczky Rozália Rozgonyiné című munkája kapta. Dobray György Próbajáték című alkotásának különdíjat ítélt oda a zsűri.

A fotópályázatot elbíráló zsűriben Wojciech Grzedzinski lengyel fotóriporter, Haris László fotóművész, Korniss Péter fotográfus és Kosmály Gábor fotográfus foglalt helyet. A fotós mezőnyben Czimbal Gyula Megérkezés című sorozata lett az első, Szőke Ferenc Írás, olvasás című sorozata a második és Walton Eszter Domonkos nővérek című sorozata a harmadik. A zsűri kiemelt különdíját Farbaky Tamás Napkelte a Sínai-hegyen - találkozásom az etióp zarándokokkal című sorozata nyerte el. Különdíjat kapott még Szigeti Vajk István Utolsó hívás című sorozata, M. Nagy László Philemon és Baucis című sorozata és Ráfi Dénes Innen és túl című képe. A szervezők tájékoztatás a szerint a filmszemléhez kapcsolódó fotópályázat legjobb alkotásaiból nyílt kiállítás 2020. január 15-ig tekinthető meg a budapesti Párbeszéd Házában.

 

Fotók: facebook.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Prikler Mátyás: Hatalom
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés