bezár
 

film

2019. 12. 19.
Magyar filmtervek a Les Arcs-i Filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar filmtervek a Les Arcs-i Filmfesztiválon Kocsis Ágnes és Nemes Anna filmrendezők legújabb filmterveit is bemutatják a francia Alpokban a hétvégén kezdődött Les Arcs-i Filmfesztivál szakmai találkozóin. A filmes találkozó idei díszvendége Finnország és a balti államok.

A Franciaországot második hete bénító közlekedési sztrájk ellenére mintegy 20 ezer nézőre és több mint ezer szakmai vendégre számítanak a szervezők a 2 ezer méter magasan fekvő Les Arcs síparadicsomban 11. alkalommal megrendezendő, európai filmeknek szentelt fesztiválon, amely Franciaországban az egyik legjelentősebb filmes szakmai találkozóhelynek számít.

Az idei találkozó díszvendégei Isabelle Huppert francia és Barbara Sukowa német filmszínésznők, akik a szervezők által meghívott kezdő filmeseknek tartanak mesterkurzust.

Az európai filmbemutatók mellett a fesztivál minden évben jelentős szakmai programokat kínál a meghívott producereknek, forgalmazóknak és a filmtervekkel érkező rendezők számára, akikkel bárki találkozhat a vetítéseken, beszélgetéseken vagy akár síelés közben. A szervezők büszkék arra, hogy a nagy nemzetközi fesztiválokon, Cannes-ban, Berlinben, Velencében vagy Torontóban az elmúlt évtizedben díjazott európai filmek egy jelentős részének alkotói és finanszírozói Les Arcs-ban találtak egymásra.

A koprodukciós fórumra idén 19 országból meghívott 22 filmterv között Kocsis Ágnes lett koprodukcióban készülő új filmterve, a fiatal alkotók fejlesztési programjába meghívott 18 projekt között pedig Nemes Anna testépítőkről szóló, Szép szörny címmel készülő dokumentumfilmterve is bemutatkozhat.

A találkozó idén külön figyelmet fordít a nők helyzetére a filmes világban és a klímavédelemre, mindkét témában kerekasztal-beszélgetéseket és közönségtalálkozókat is szerveznek.

Az idén meghívott 120 európai szerzői nagyjátékfilm közül számos alkotást itt vetítenek először Franciaországban, a hazai alkotásokon kívül idén elsősorban a balti államokban és Finnországból készült filmeket láthatnak a nézők.

A hivatalos versenyprogramban tíz európai (német, brit, litván, izlandi, svájci, spanyol, ukrán, holland) alkotás versenyzik. A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat péntek este adja át a hattagú zsűri, amelynek elnöke Guillaume Nicloux francia filmrendező.
Az első Les Arcs-i fesztiválnak Magyarország volt a díszvendége: 2009-ben 12 magyar kortárs filmet és azok alkotóit is megismerhette a közönség, a versenyprogram zsűrijének elnöke pedig Szabó István filmrendező volt.

A hófödte Les Arcs a világ egyik legkülönlegesebb és legnagyobb, komoly infrastruktúrával, hét, vetítésre alkalmas helyszínnel ellátott síterepe 51 évvel ezelőtt nyílt meg. A fesztivál a filmrajongók mellett a síelni vágyóknak, a profi filmeseknek és a helyi érdeklődőknek is színes programsorozatot, különleges zenei rendezvényeket és kóstolókat is kínál egy héten át.

Kép forrása: FFLife

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Jancsó Dávid vágóval karrierválasztásról, a vágó megítéléséről és a tudatosság szerepéről
Rodrigo Sorogoyen – Leticia Dolera – Carlos Marques-Marcet – Elena Martín – Paula Ortiz: Otthon
Maria Sødahl: Remény
Judd Apatow: Staten Island királya

Más művészeti ágakról

színház

Shakespeare járvány idején Shakespeare járvány idején
Gyulai Shakespeare Fesztivál 2020
színház

Színház a koronav végén (3) Színház a koronav végén (3)
Artus, Kovalik Balázs Társulata, Mozgó Ház*
irodalom

Agyadra megy az irodalom Agyadra megy az irodalom
Nézzünk bizakodva a múltba! – Alternatív Trianon. Szerkesztette Cserna-Szabó András és Fehér Renátó. Cser Kiadó, 2020.
Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés