bezár
 

art&design

2019. 12. 21.
Látogatórekord az idén kétszáz éves madridi Pradoban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Látogatórekord az idén kétszáz éves madridi Pradoban Látogatórekordot döntött az idén kétszáz éves madridi Prado Múzeum, amelynek kiállításait december közepéig több mint 3,3 millióan látták. Idén 2,8 százalékkal fogadott több látogatót a világhírű spanyol képtár, mint az eddigi rekorder 2016-os esztendőben - mondta Miguel Falomir igazgató pénteki sajtótájékoztatóján.

December közepéig 1,4 millió belépőjegyet adtak el 21 millió euróért. A múzeum naponta átlagosan 8800 látogatót fogadott, 61 százalékuk külföldi, 39 százalékok spanyol volt - tette hozzá.

Mint mondta, az elért eredménnyel teljesültek a bicentenáriumi év nagyszabású programsorozatához fűzött várakozásaik, amelyek növelték a Prado iránti érdeklődést.

Az igazgató egy évvel ezelőtt az évfordulós események megnyitóján azt a célt tűzte ki, hogy a lehető legszélesebb közönséget érjék el programjaikkal.

A Prado történetét kronológiai sorrendben bemutató kiállításon a legnevesebb spanyol művészek El Greco, Pablo Picasso alkotásai mellett például Pierre-Auguste Renoir, Édouard Manet vagy Jackson Pollock műveit mutatták be. Külön kiállítást szenteltek a spanyol Francisco de Goya rajzainak és idősebb Pieter Bruegel flamand festő műveinek.

Az amszterdami Rijksmuseummal együttműködésben mutatták be a Velázquez, Rembrandt, a spanyol és holland aranykor című kiállítást, valamint a Fra Angelico és a firenzei reneszánsz kezdetei elnevezésű tárlatot.

Több mint 86 ezer festményével, rajzával, nyomatával és mintegy 700 szobrával az 1819. november 19-én felavatott Prado a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb művészeti múzeuma, amelyet idén a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjjal tüntetek ki kommunikáció és humántudományok kategóriában.

A kép innen származik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés